Германия подготвя с мини план ”Маршал” за Балканите

Германия е изготвила мини план „Маршал“ за Балканите, който има за цел да засили регионалните икономики в предстоящите години.
Замисълът е планът да служи и като компенсация за дългото чакане на страните за пълноправно членство в Европейския съюз, твърди белградският вестник „Вечерне новости“, позовавайки се на дипломатически източници.

Вестникът пише, че предложението трябва да бъде обсъдено скоро в Брюксел, където Европейският съвет ще го одобри и ще предостави специален фонд за балканските държави.

Планът е наречен „Берлин плюс“ и фондовете за неговата реализация трябва да бъдат осигурени от Европейското икономическо пространство (ЕИП), състоящо се от всички членки на ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, и от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕFТА), включваща Швейцария, отбелязва вестникът, цитиран от агенция МИА и БТА.

Идеята е да бъде създадено атрактивно икономическо пространство в региона в рамките на няколко години като фондовете ще бъдат използвани за създаване на нови компании и инфраструктурни връзки.

„Берлин плюс“ се активира също с цел на намаляване на регионалното напрежение, тъй като Балканите имат голямо значение за Германия от гледна точка на сигурността, пише „Вечерне новости“.

 


image0 (9K)