Лидери със силни коментари за избора на новия председател на Европейската комисия

Отдаден и убеден европеец, който ще се заеме с голяма енергичност с предизвикателствата пред Европейския съюз!“. Така германският канцлер Ангела Меркел определи новоизбраната председателка на Европейската комисия.

Германският външен министър в коалиционното правителство – социалдемократът Хайко Маас, изрази задоволство, че Урсула фон дер Лайен е обещала да работи за обединен и силен Европейски съюз.

Време е да погледнем напред, защото светът няма да чака Европа„, написа Хайко Маас в социалната мрежа“Туитър“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздравиха министъра на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен за избирането й за председател на Европейската комисия.

В „Туитър“ Столтенберг посочи, че дълбоките й познания за НАТО, получени на поста министър на отбраната на Германия, ще бъдат полезни в по-нататъшното сближаване на Европа и Америка.

Доналд Туск подчерта, че Фон дер Лайен е „най-достойният кандидат за този пост„.

Поздравления към нея отправиха и ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини, както и и.д. премиер на Белгия Шарл Мишел, който от 1 ноември ще замени Доналд Туск на поста председател на Европейския съвет.


image0 (9K)