Гергов подал оставка от НС на БСП, за да не го изхвърлят от партията

Георги Гергов напуска Националния съвет (т.нар. пленум) на БСП, съобщиха пловдивски медии. Могъщият бизнесмен обявил, че гласът му там вече не се чува.

Според plovdiv24.bg обаче имало множеството сигнали на членове за нарушения в работата на Областния съвет на партията в Пловдив. Преди месец на мястото на Георги Гергов бе избран нов областен лидер – Атанас Петков. Социалисти твърдят, че той е човек на Гергов, а процедурата по избора му била опорочена.

Снощи на сбирка в Пловдив основният мотив да излезе от Националния съвет (НС), изтъкнат от Георги Гергов, бил, че е притиснат от проверката, която изпратило Изпълнителното бюро на партията. Общопартийната контролна комисия (ОПКК) отменила заседанието на Областния съвет, свикан от Гергов, като противоуставен и не признала посочения от него „сламен“ председател, написа вчера вечерта plovdiv24.bg.

Бизнесменът-политик пък излезе с официална позиция, цитирана от медии.

Той изпратил следното писмо до делегатите на 50-ия Конгрес на БСП:

“Уважаеми другари,

Бих искал да бъда освободен от отговорността да бъда делегиран представител на Националния съвет на БСП от град Пловдив и на мое място да бъде излъчен друг представител на пловдивската партийна организация.

Мотивите ми са следните: Реалната политика, адекватна на критичния за българите момент, е сведена до общ популизъм и вътрешнопартиен реваншизъм. Съдържателната политика е заменена с демагогия на всички нива. Липсата на компетентност и експертност се прикриват с умишлени скандали и преднамерени конфронтации.

Конфликтът с президента Радев е последната капка, която прелива чашата на търпението към това поведение на Нинова. Публичното обругаване на политическата фигура, избрана с усилията и гласовете на хиляди социалисти, провокира питането, защо Корнелия Нинова мина в отбора на критиците на Радев и запя в хора на опонентите му, като впрегна дори и официалната медия на партията БСТВ.

Истината винаги побеждава, другари, но сама. Само лъжата се нуждае от съучастници. Аз отказвам да съм съучастник на Корнелия Нинова в Национален съвет, който води партията към изчезване.“

Мотивите на Гергов обаче не звучат логично. Позицията в пленума е важна и отказът от нея води до загуба на влияние, коментират наблюдатели.

Според сериозен източник на „Флагман“ причината Георги Гергов да напусне широкото ръководство на БСП вероятно било притеснение да не бъде изключен от партията. Той се страхувал, че за нарушенията, констатирани от ОПКК, има основания да бъде отстранен от соцформацията, както наскоро се случи и с депутата Иван Димов Иванов.

Уставът на партията повелява, че член на БСП може да бъде изключен от основната партийна организация (ОПО), от Районния съвет или от Националния съвет.

Тънкият момент е, че според чл. 12, ал. 1 „партийният статус на социалист, който е нарушил изискванията на Програмата, Устава, законите на страната и нормите на обществения морал, се обсъжда и решава от основната партийна организация или от партийния орган, на който е член.“

С други думи, тълкуванието е, че ако Георги Гергов е член на НС, той би могъл да бъде изключен с решение на НС. Ако не е, тогава казусът отива в организациите в Пловдив, където Гергов командва парада. Т. е. там опасността да бъде изгонен от БСП е минимална.

 


image0 (9K)