Гергов и Панаирът – класика в жанра

Историята с Гергов и Пловдивския панаир е толкова непрозрачна и заплетена, че само малцина успяват да видят цялата картина. А тя се „рисува“ от години. Нашият автор Иван Бедров прави опит да внесе малко повече яснота.

„Имаме нова ситуация“, каза кметът на Пловдив Иван Тотев и призова общинските съветници да отменят решение, което самите те бяха взели само две седмици по-рано. Става дума за необяснимата схема, в която държавата предложи на общините Пловдив и Варна своя дял от „Международен панаир Пловдив“ АД, а двата общински съвета трябваше да приемат или отхвърлят дарението. Накратко: държавата притежава 49,63% от Панаира, а доскорошният член на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов – останалите 50,37%. Миналото лято правителството предложи 29% на Варна и 20,63% на Пловдив, като варненската порция трябваше да бъде заменена срещу притежавания от Гергов имот в центъра на морския град – Дупката. В резултат Гергов щеше да придобие над две трети от дружеството и на практика да получи абсолютен контрол. И още по-накратко: апетитното в Панаира е земята – над 400 дка в широкия център на Пловдив, на брега на река Марица.

Добрата новина е, че тази схема бе спряна. С мотива да не бъде свързван със съмнителни интереси на бизнесмен от БСП, бившият и бъдещ премиер Бойко Борисов нареди на съветниците от ГЕРБ в Пловдив и Варна да отхвърлят сделката. Това се случва в момент, когато от любимец на всички власти Георги Гергов рязко се превърна в човек, когото никой не иска да докосне. След като се прояви като посредник в срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на „Овергаз“ Сашо Дончев, на Гергов също толкова рязко спря да му върви. Корнелия Нинова го изгони демонстративно от ръководството на БСП, прокуратурата се захвана с бивша негова фирма, а ГЕРБ даде команда за блокиране на изгодната за него схема с Панаира.

Съдбата на Гергов

Доскорошният лидер на БСП в Пловдив и член на висшето ръководство на червената партия не е кой да е. Георги Гергов е типичен представител на комунистическата стопанска номенклатура. Посреща промените начело на държавно предприятие, което малко по-късно се оказва негова собственост. Следват земи, имоти, партньорства с общини, близост с повечето партии и сдобиване с титлата „олигарх“. Публикации в медиите го свързват и с тайни общества, в които е побратимен с хора от върховете на политиката, бизнеса и съдебната система, но, напълно обяснимо, подобни информации си остават непотвърдени.

През 2006 година социалистът влиза в партньорство с управляваната от СДС и ВМРО община Пловдив, но и с подкрепата на опозиционните БСП и ДПС. Съвместното дружество „Пълдин туринвест“ притежава имоти в Стария Пловдив и 49% от Панаира – една четвърт е за Гергов, три четвърти са за общината. Година по-късно с активното бездействие на общинските власти Гергов увеличава капитала на дружеството и преобръща съотношението. Така започва да контролира общинския дял в Панаира, а тогавашното правителство на БСП, НДСВ и ДПС го приема без реакция. По-късно изкупува от частни лица акциите, заделени за реституционни претенции. И една сутрин вече притежава 50,37% от символа на Пловдив – Международния панаир. Оттогава дружеството трупа дългове. И единствената спирачка пред това Панаирът да се превърне в нов жилищен квартал бяха държавните 49,63%.

Иван БедровИван Бедров

Къде е общественият интерес?

През 2010 година министърът на икономиката в първото правителство на Борисов Трайчо Трайков атакува в съда придобиването на мажоритарния пакет от Гергов. И дори спечели на първа инстанция и върна контрола на държавата. Пловдивският окръжен съд обаче отмени решението и върна топката в полето на Гергов, а ВКС потвърди решението.

Благосклонното отношение на всички видове власти към Гергов си е факт през годините. Факт е също, че миналото лято правителството на ГЕРБ предложи схемата с прехвърлянето на държавния дял на Пловдив и Варна. Тогава обаче съветниците на партията в Пловдив се противопоставиха. След сблъсък с прокуратурата, кметът Иван Тотев рязко промени позицията си и стана защитник на схемата. Но след скандала с посредничеството на Гергов за среща между Цацаров и Дончев, всички започнаха да бягат от него. „Имаме нова ситуация“, казва пловдивският кмет. Не, имаме абсолютно същата добре позната ситуация – решенията идват по силата на невидими за обществото закономерности и зависимости. Защото в нормална ситуация цялата сага с Панаира и Гергов не би трябвало изобщо да бъде възможна. Добрата новина е, че резултатът от невидимите за публиката задкулисни ходове този път съвпада с обществения интерес.

Източник: Дойче Веле


image0 (9K)