ГЕРБ ще търси сметка на структурите със слаби резултати

ГЕРБ ще проведе национална среща на партията на 7 ноември от 12.00 часа в Зала „Люмиер“. За това съобщи председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и областен координатор на партията в София Цветомир Паунов на пресконференция в централата на партията. На нея ще присъстват и председателят на партията и премиер на България Бойко Борисов и членовете на изпълнителната комисия. Целта на срещата е да бъдат анализирани резултатите от приключилите местни избори и ще бъде направен отчет за политическата дейност на партията.

На пресконференция Паунов и вицепремиерът Томислав Дончев отговориха на критиките, отправени от лидера на БСП Корнелия Нинова и гражданския кандидат за кмет Мая Манолова.

Кампанията ни беше позитивна, е отговорът на управляващите. Нормално поведение на губещия е да търси оправдания, извън собствените си възможности, каза Цветомир Паунов. По обвиненията на БСП за купен и компрометиран вот Паунов посочи още, че когато загубиш изборите, обикновено винаги търсиш оправдания извън себе си, без да направиш точен и ясен анализ за собственото ти поведение по време на кампанията.

„В такава ситуация търсиш оправдания, извън собствените ти възможности и реално оценка за ситуацията в собствената ти кампания или партия. Това обикновено е поведение на губещият, който търси оправдания навсякъде, но не и в своите политики и начина, по който е водил кампанията. Има законово установен ред и норми за начина, по който всеки един може да потърси правна форма, ако е недоволен от изборните резултати. От наша гледна точка кампанията беше позитивна, защото ние водихме позитивна кампания. Това, което декларирахме в началото й, го спазихме и изпълнихме“, допълни той.

Паунов представи и резултатите на ГЕРБ в страната, като посочи, че общинските им съветници и кметове на общини са се увеличили. „Реалните резултати: 2015 г. ПП ГЕРБ имаше 130 кмета на общини, от тях 22 бяха кметове на областни центрове, 2019 г. – ГЕРБ увеличава кметовете си на общини с 10 и вече са 140 кмета, от тях 17 са на областни градове. По отношение на електоралния вот и представителството в общинските съвети – в 163 общини ГЕРБ е първа политическа сила. Увеличаваме общинските си съветници с 80 в цялата страна. По отношение на кметовете на общини, да припомня, че в София ГЕРБ има 13 районни кмета, в Пловдив – печелим във всички 6 района и във Варна – във всичките 5 района“, обобщи той.

Надявам се всеки от подадените сигнали да бъде разплетен докрай, изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев. Кой откъде е взел парите и как разчита да си ги върне, добави той.

„Изборите свършиха, няма нужда от повече агитация и пропаганда. Време е за работа. Сега е време да се правят анализи. Ние анализираме дори по секции. Първите данни показват, че съхраняваме подкрепата си. Ние сме обект на укори, критики, но всички носим отговорност и сме отговорни на всички. Всички играха срещу нас, което е много интересен детайл. Единственото, което ги обединяваше, е че бяха срещу нас“, каза той.

„Там където резултатите не са каквито сме очаквали, ще бъдат взети мерки. За тези резултати някой носи отговорност. Или не са поддържали адекватна връзка с гражданите, или не са свършили достатъчно. При всички случаи мерки ще има. Тези избори стана норма парламентарно представени партии да се крият зад инициативни комитети. Много удобно. Това не позволява следване на ясна линия на политическата отговорност“, добави вицепремиерът.

„Методиката с инициативните комитети не позволява да се следва някаква ясна линия на политическата отговорност. Левицата, например, много бързо забрави, че е участвала в изборите във Велинград, Севлиево, София… Просто работим с инициативни комитети“, коментира още Дончев. „За съжаление, заради ниското ниво на дебата основните теми останаха назад. Имаше нужда от истински дебат с истински политически аргументи – кой какви политики предлага, колко трябва да харчи, какви трябва да са промените в градската среда и т.н. Защото задачата на кмета не е само да реди плочки и павета по улиците, и да запълва дупки. Такъв дебат не видях, от което безспорно пострада демокрацията. Искам да благодаря на всички които са гласували, няма значение за кого. Защото освен купуването на гласове, най-големият враг на демокрацията е безразличието“, категоричен бе Дончев.

Дир. бг


image0 (9K)