ГЕРБ няма да се занимава с импийчмънт

От ГЕРБ няма да инициират и да подкрепят процедурата по импийчмънт на държавния глава Румен Радев. Новината съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг след заседание на Изпълнителната комисия в централата на ГЕРБ.

Аргументите за това са както юридически, така и политически. Управляващите не желаят да има напрежение между институциите, както и да инвестират в политическо противопоставяне. Основният мотив за решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ да не подкрепи процедурата по импийчмънт срещу президента е политически, посочи Дончев и обясни тезата на ГЕРБ, че разделянето на хората, противопоставянето на хората и поставянето на разделителни линии не е политика.

Иначе на Дончев му е трудно да направи коментар за оттегленото политическо доверие от страна на държавния глава. „Това е политическо изказване. Ние продължаваме да работим“, даде да се разбере вицепремиерът.

Дончев допълни, че всеки български гражданин има право да изразява позиция, включително и да протестира, но не и да нарушава законовия ред.

По думите на вицепремиера България има нужда от нормално работещи институции, спрямо правомощията, посочени в Конституцията и законите.

„Политиката и изкуството е да се обединяват хора в името на някаква цел, а разделянето на хората, противопоставянето на хората и създаването на разделителни линии между тях е лесно, само че това не е политика“, подчерта Томислав Дончев.

От своя страна Даниела Дарикова подчерта, че войната между институциите не била по инициатива на ГЕРБ. Герберите обаче нямало как да не отговорят на предизвикателството и смятат, че след като няма да инициират процедурата по имчпийчмънт е от полза за България. ГЕРБ разчитат на разумен подход от всички, които са получили доверието на хората да ги представляват в рамките на техните конституционални правомощия.

Дариткова посочи, че през настоящата седмица управляващите станали свидетели на постове във Фейбук на лидера на БСП Корнелия Нинова, която направила „воаяж из Брюксел и отрази своето посещение там“. Там Нинова твърдяла, че е отказала на ГЕРБ нещо, за което не са я канили.

„Ние не сме предлагали на БСП коалиция и имаме категорично решение на конгрес на ГЕРБ, че няма да се коалираме с Българската социалистическа партия. Нашите колеги от опозицията в парламента продължават да следват своята политика чрез внушения и мантри да привличат вниманието върху себе си. Ние обаче винаги сме залагали на праграматичната политика в интерес на хората и ще продължим да в същия дух“, увери Дариткова.

 


image0 (9K)