ГЕРБ: Минималните пенсии няма да станат 300 лева

Пенсиите няма да станат 300 лв. Вместо това може да бъдат увеличени еднократно, а добавките за най-бедните за Коледа и Великден да се удвоят.

Това изглежда най-реалистичният вариант по една от най-горещите теми при преговорите между ГЕРБ и Обединените патриоти за формиране на бъдещата управленска коалиция, пише в. „24 часа“, позовавайки се на източници, запознати с разговорите.

Бившият финансов министър Владислав Горанов и експертите от ГЕРБ продължават да са твърдо убедени, че предложеното шоково увеличение до 300 лв. представлява заплаха за пенсионния модел и ресурсите на държавата.

Обсъждат се различни варианти, сред които еднократно увеличение на всички пенсии или повишаване на минималния праг. Очакват се данните на НОИ, с идеята увеличението да не засегне политиките на бъдещото правителство „Борисов-3“ в приоритетните сектори – образование, здравеопазване, заетост, регионална политика и сигурност.

Какво предлага ГЕРБ

Минимална пенсия от 180-200 лв. е максималната оферта на ГЕРБ. Планът е, ако има финансов ресурс, това да се случи още от юни 2017 г. Според разчети на експерти за целта ще са нужни 300-350 млн. лв. През следващите 2 години всички пенсии да се индексират с планираните и досега 2.6%, но за сметка на това да се увеличат великденските и коледните добавки за най-бедните.

Размерът на добавките засега не е обсъждан, но те могат да се удвоят – от 40 на 70-80 лв. Така ще се компенсира забавянето в ръста им при хората с най-ниски пенсии, докато ножицата в размера на осигуровката и пенсията се свие. В момента тя е 14.2%, а нужният размер е 34.2%, показват сметките на НОИ.

Засега „ножицата“ може да намалява с 1% на година, с колкото е предвидено да расте осигуровката. Има малка вероятност годишното увеличение да е малко по-високо, но преговарящите се опасяват от реакцията на бизнеса.

ГЕРБ настояват да се запази схемата на увеличението – след 2017 г. то да бъде каквото бе планирано преди изборите – не по швейцарското правило, а с увеличаване тежестта на всяка година осигурителен стаж във формулата. Ако се приеме тази схема, през 2018 г. ръстът на пенсиите ще е с 3.1%, а през 2019 г. – с 2.9%.

Какво искат Патриотите

Увеличение на пенсиите ще има. Дали минималната пенсия ще е 300 или 280 лв. е въпрос на преговори, категорични са Патриотите. Идеята им е на първо време да се индексират по-ниските пенсии – например тази година тези от 300 до 400 лв, догодина – от 400 до 500 лв.

Няма да е справедливо, ако не бъдат индексирани, макар и с по-малък процент и по-високите пенсии, настояват Патриотите. Те са готови да покажат откъде могат да се вземат необходимите средства.

Парите, отпуснати за по-високи пенсии, са своеобразен стимул за българската икономика, тъй като възрастните ще ги изхарчат за храна и лекарства, твърди един от лидерите на коалицията Красимир Каракачанов.

Според Патриотите с увеличените пенсии хората ще могат да посрещнат по-високите цени на парното и топлата вода, които се очакват при одобреното от КЕВР вдигане на цените на газа.


image0 (9K)