ГЕРБ и Патриотите: Никаква оставка. Довършваме мандата

Коалицията запазва стабилността си в този състав и ще управлява държавата до края на мандата – до пролетта на следващата година. Това каза на брифинг в Министерски съвет след Коалиционен съвет лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Решихме, че най-сериозният въпрос, който трябва да решим, предстои в началото на следващата седмица – отхвърлянето и обсъждането на вота на недоверие, внесен от БСП“, каза той.

По думите му кадрови промени в кабинета ще се обсъждат след отхвърляне на вота на недоверие в парламента.

„Консолидирани сме за довършване на мандата“, подчерта Валери Симеонов. „България е правова държава. Ясни са провокациите в протеста“, заяви Бойко Борисов и обяви: „Ще направи огромни промени в кабинета. Кой е по-опитен, по-знаещ и по-можещ от нас? Всички държави в ЕС ни подкрепят. И фигурантът Радев ще ми дава оценки с обидни епитети. Видя се мафията с кого иска да управлява. Вчера ми се обади президенът Първанов, беше идеологически противник, а ме подкрепи.“

„България е правова държава и ние се движим по правилата. Депозирани са оставките на трима министри и те бяха горе – изслушахме ги много внимателно и всеки от тях е свършил значими за държавата страна. Финансовият министър – стабилна финансова система, банковия съюз, най-добри резултати в ЕС и ни хвалят.

Вътрешният министър положи огромни усилия – има огромен спад на престъпността, няма убийство и поръчителство за побой да не са разкрити! Включително над журналисти. Положи и огромни усилия и за протестите и да има ред, въпреки сценариите за провокации“, отчете Борисов.

„Караниколов също е с отлични резултати – рекорден ръст на инвестиции, рекорднен приход на БВП“, допълни премиерът.

„Разбрахме се да мобилизираме партиите в коалицията за преодоляване на вота на недоверие, защото най-гротесктно е, че партия като БСП може да иска вот на недоверие, не видях мотиви, те са просто изсмукани от пръстите“, каза премиерът Бойко Борисов.

Той предупреди, че идват тежки времена и отбеляза, че не си представя България да се управлява от някои от лицата на протеста, защото те вече са имали шанса да го направят и се е видяло какви са техните възможности. Премиерът призова към консолидация на нацията и определи варианта за служебен кабинет като абсурден.

„С добра тактика опитват да привързват министрите към Делян Пеевски с любезното съдействие на така наречената градска десница, като видяхме, че се управляват от Фейсбук. На единия ден тичат към Росенец, после пред МВР, после пред хотел Берлин. Христо Иванов ми написал, че очаква документите за „Лукойл“ – като министър на правосъдието защо не отиде да ги вземеш, защо не повдигна въпроса на Министерски съвет като беше в правителстовото? Тази евтина политика, която се прави в момента, не е политика. Затова се консолидирахме с партньорите, защото най-гротесното е, точно БСП да иска вот на недоверие. От 70 години непипана от тях работа в Перник, ние го направихме, те затова ни искат вот“, коментира Бойко Борисов.

„Предстоят много тежки месеци, броят на починалите се вдига. България е единствената държава, която отрече пандемията. Другите държави затягат и всички казват, че пандемията не е отминала, не са само нашите светци доктори. Във Франция слагат маските, а ние тук обратното. Идват тежки времена, сега едни хора са недоволни от едно, други от друго. Познавам лицата от протеста и не си представям и държавата да се управялва от такива хора, ще катастрофира мигновено! Предстоят месеци на тежка икономическа криза и не е по силите на една партия и коалиция да прекара държавата през това бурно море. Повярвайте ми – ще падат правителства, служебно правителство е абсурд да се справи. На този незрял президент, фигурант, на който Шиши му реди кабинета, защо не излезе Христо Иванов да го пита за това? А искат оставките на моите министри, които са безкрайни професионалисти“, възнегодува министър-председателят.

Бойко Борисов коментира още: „Въпрос не чух от Христо Иванов, не си зададохте този въпрос защо Шиши е редил на Радев кабинета? Вижте кабинетите, това не ви ли интересува, не е ли зависимост? Ще направим огромен ремонт на кабинета. Но ако имаме политическа класа днес трябва да мислим какво да правим идните месеци на огромна криза. Няма никакво значение кой – да не би да е удоволствие да си премиер или министър? Кой от тези на площада е по-опитен от нас? Най-голямата партия в Европа ме очаква на среща. Вчера Първанов ми се обади, идеологически противник. Не се обичахме тогава, но сядахме и обсъждахме, така се прави във всички бели държави. Ние бяхме тогава в такава изолация, говорехме само с двама посланици. А сега имаме пълна подкрепа на САЩ, ЕС, всички държави най-големите държави вдигнаха ръка и гласуваха. И фигурантът да не излиза да ми дава оценка. Ама, майка ми е учителка и ме е учила да не отговарям с обидни епитети. Но се видя мафията кой управлява с есемеси и с кои лостове.“


image0 (9K)