ГЕРБ: Искаме истината кой, как е извършвал приватизационни сделки и дали има престъпления

Промени в Конституцията заради приватизацията предлагат от ГЕРБ. Причината- обществото да получи пълна яснота за годините, в които държавната собственост е станала частна.

„Периодът, който сме предложили, е от 1992 г. до 2017 г. Обхващаме периода във всичките мандати на управление на ГЕРБ. Ние нямаме комплекс, че във времето, в което ГЕРБ е управлявала, трябва да има разпънат политически чадър. Напротив, ние искаме истината за този период”, коментира в студиото на „Здравей, България” зам.-председателят на комисията по правни въпроси и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

[ad id=“255238″]

„Този период е емблема и на прехода. Ние предлагаме веднъж завинаги да се сложи точка на тази страница и да е ясно, публично и известно дали, кой и как е извършвал приватизационни сделки, дали има нарушения на закона, дали има престъпления, свързани с тях”, добави Атанасова.

Според Десислава Атанасова, през този период са извършени над 5200 сделки.

„Средствата от сделките за приватизация би трябвало да постъпват в Сребърния фонд. В него се набират средства за пенсиите на българските пенсионери. За нас е важно да разберем дали има извършени нарушения на процедурата за приватизация”, каза още Атанасова и даде пример с „Кремиковци”, който беше приватизиран за 1 долар.
Депутатът от ГЕРБ обясни, че с промяната давността повече няма да е пречка пред прокуратурата, за да разследва и да повдигне обвинения по сега действащия Наказателен кодекс. Тя добави още, че най-скандалните приватизационни сделки така и не са стигнали до съд.

Запитана защо едновременно и управляващата ГЕРБ, и опозиционната ДПС правят проверки на приватизационните сделки, Десислава Атанасова отвърна:
„Отдавам го на това, че още една политическа сила е узряла и стигнала до идеята, че следва да има яснота по тези приватизационни сделки”.

Но подчерта:
„ДПС не разполагат с 60 депутатски подписа. Смятам, че е по-разумно да се присъединят към подписката, която инициираме ние. Днес очакваме и ДПС, и БСП да ни дадат отговор дали ще участват. Сега събираме 60 подписа и внасяме предложението в Конституционния съд. За да стане това предложение факт, са необходими 180 гласа в пленарната зала при гласуването. В случай че се съберат повече от 160 гласа, предложението се разглежда повторно, но не по-рано от два месеца. Ние разполагаме със 160 гласа, ако считаме, че ДПС, Обединени патриоти и ВОЛЯ ни подкрепят. Така че ни трябва един „златен глас”, в случая на Корнелия Нинова”.


image0 (9K)