ГЕРБ: Изнервяме БСП, стават все по-крайни в лъжите

Не очаквам много от хората, които успяха на три пъти да фалират българската държава, да изядат спестяванията на хората, да познават основите на икономическата теория и фискалните политики. Именно за това искам да обясня на БСП и техните специалисти и на г-жа Корнелия Нинова как се формират повечето приходи в бюджета.

Това каза на брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Александър Иванов в отговор на критките на БСП за Бюджет 2019, отправени днес през деня.

По думите му повечето приходи в бюджета идват от изсветляването на икономиката. През 2009 г. контрабандата беше 35%, в момента е под 5%. „Това формира допълнителни приходи от мита и акцизи в бюджета. Създаваните устойчиви условия за растеж и предвидимост на икономическите субекти увеличават брутния вътрешен продукт. През 2009 г. той е бил 55 млрд. лева, като през 2020 г. очакваме БВП да достигне 110 млрд. лева. Повече приходи се събират и от подобрената работа на приходните агенции – на Агенция „Митници“, на НАП, както и от добрите законодателни инициативи, предприети от правителставата на Борисов и от ПГ на ГЕРБ“, заяви Иванов.

„През последните 10 г. средната работна заплата се е повишила три пъти“, добави той.

„Това го казваме не само ние от управляващата коалиция, а и Световната банка, Европейската банка, две независими рейтингови агенции повишиха кредитния рейтинг на България. Слаби съветници има г-жа Нинова. Те даже един път я бяха подвели, като каза, че 5% плаща бизнесът в България. Не е така – 15% плаща бизнесът в България. Икономиката расте с 4% средно вече няколко години подред. Средносрочната бюджетна прогноза внесена от Министерство на финансите, Министерски съвет в Народното събрание вчера доказа, че тази предвидимост и този ръст на икономиката ще ги има и следващите няколко години, въпреки приказките на БСП. Това явно много изнервя нашите политически опоненти. Те стават все по-несдържани, все по-крайни в неистините, които говорят. Политическото им говорене не трябва да залита в такива крайности и да съдържа неистини“, подчерта депутатът от ГЕРБ.

„За догодина – 20% повече във фонд работна заплата на учителите и 10% повече за всички в бюджетния сектор. Това се казват ефективни политики по доходите на населението, а не празните приказки на „Петко и още трима събрали се с него“ да обясняват какви визии, блянове и мокри сънища имат за икономиката и данъчната политика на България. Политиките ни наистина явно изнервят БСП. Решете си проблемите в къщичката и не ги пренасяйте в къщата на държавата. Оставете хората да работят, оставете ги на спокойствие“, призова Александър Иванов.

„Когато г-жа Нинова пише алтернативен бюджет, я моля да не напише такава глупост като „Визия за България“, заяви депутатът от ГЕРБ Маноил Манев. Напъните на БСП и Нинова да обикалят и да се срещат с по трима-петима човека, служебно доведени там, не доведе до нищо, няма да доведе до нищо и алтернативният бюджет“, коментира Манев.

„Много искам да кажа на г-жа Нинова нещо, което смятам, че трябва да чува всеки ден – не може да си морален стожер, когато в твоята парламентарна група се намира Манол Генов. Морални стожери могат да бъдат хора, които са показали морал. В ГЕРБ сме последователни – всеки, който наруши закона, получава своето място, няма такива свещени крави в ГЕРБ. Вземете пример и си изчистете собствената къща“, подчерта Маноил Манев.


image0 (9K)