ГЕРБ все още няма 120 подписа за внасяне на конституция. ВМРО бави решението си

Новата зала на Народното събрание в бившия Партиен дом

ГЕРБ все още не са събрали 120-те подписа, които са необходими за внасяне на проекта им за нова конституция. Така остава неизпълнен ангажиментът на премиера Бойко Борисов, че на 2 септември ще са събрали подписите и процедурата за обсъждане на нова конституция и свикване на Велико Народно събрание (ВНС) ще бъде започната.

В средата на август министър-председателят Бойко Борисов се обяви за „рестарт на системата“ чрез конституционни промени и свикване на Велико Народно събрание. Инициативата дойде като отговор на протестите в в София и по-големите градове на страната с искане за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Дни след като обяви намерението си министър-председателят заяви, че ако на 2 септември ГЕРБ не внесе проекта за промени в конституцията, „парламентът ще бъде изчерпан“. Вицепремиерът Екатерина Захариева, която наблюдава ресора правосъдие, обяви по същото време, че ако партията не се справи със събиране на подписите в парламента, правителството ще подаде оставка. В интервю за Свободна Европа вицепремиерът Томислав Дончев също каза, че ако не се съберат 120 подписа, правителството трябва да подаде оставка.

Преговорите с останалите партии започнаха веднага след това. В сряда сутрин ВМРО все още нямаше решение дали да подкрепи конституционния проект на ГЕРБ, а „Воля“ на този етап няма да се включи в процедурата.

ГЕРБ имат 95 депутати, „Обединени патриоти“ – 21, а „Воля“ – 12. При съгласие между трите политически сили проектът може да бъде внесен с над 120 гласа.

Преди началото на пленарното заседание в сряда лидерът на „Воля“ Веселин Марешки каза, че депутатите му няма да се подпишат под проекта за нов основен закон. „Ние не участваме в събирането на тези 120 подписа. Срещнахме се, но потвърдихме позицията си“, каза той.

Въпреки това обаче Марешки си остави вратичка да промени решението си. „Ако днес не съберат подписи и започнат други разговори, е съвсем друга тема“, съобщи той.

По думите му в момента е абсурдно да се подаде оставка и да се върви към предсрочни избори. Според Марешки „Воля“ е „единствената некорумпирана партия в българския парламент“ и „най-моралното решение“ в рамките на този парламент с мандат на неговата формация да се създаде експертно, правителство, с което да се „преведе България през тежките зимни месеци“. По-късно ДПС също предложи създаването на експертно правителство в този парламент.

През последните дни лидерът на „Воля“ няколко пъти промени позицията си по въпроса с новата конституция – първо беше против свикване на Велико Народно събрание, а после каза, че няма да подкрепи започването на процедурата, но ще гласува „за“ решението за ВНС, ако се стигне до такова.

За момента ГЕРБ все още разполагат само със 104 сигурни подписа под проекта. Подкрепа е обещана от 9 депутати от НФСБ, които заедно с ВМРО са в парламентарната група „Обединени патриоти“.

В сряда следобяд ВМРО свиква Националния изпълнителен комитет на партията, за да вземе окончателно решение дали да подприше проекта за нова конституция.

Председателят на партията Красимир Каракачанов поставя условие техните шест предложения да бъдат включени в проекта. Сред тях са връщане на задължителна казарма, образователен ценз за гласуване и гарантиране на права на етнически българи от други държави.

Народни представители от ГЕРБ и от ВМРО в сряда сутрин казаха, че част от предложенията са приети от партията на Борисов. Нито ГЕРБ, нито ВМРО обаче уточниха кои предложения ще бъат включени в един евентуален нов проект за конституция.

От коментарите на ВМРО по темата все пак се разбра, че ГЕРБ засега не приемат идеята за образователен ценз при гласуване.

За да бъде внесен проектът на нов основен закон, трябва да бъдат събрани 120 подписа. Дори от ВМРО да склонят и да подкрепят коалиционните си партньори, партията на Борисов ще трябва да намери още петима души. Засега ГЕРБ не са обявили дали са преговаряли с независмите народни представители от „Атака“, които напуснаха парламентарната група на „Обединени патриоти“, но продължават да подкрепят правителството.

Ако процедурата за свикване на Велико Народно събрание все пак бъде стартирана, управляващите ще разполагат с между два и пет месеца за обсъждане на проекта. След това той трябва да бъде гласуван и ако събере подкрепата на 160 души в парламента, се свиква Велико Народно събрание.

На този етап БСП и ДПС са декларирали решения на политическите си ръководства, че няма да подкрепят промяна на основния закон. Това на практика означава, че ГЕРБ няма вариант да събере 160 гласа за завършване на процедурата.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)