ГЕРБ внесе в КС искане за преценка на Истанбулската конвенция

Документът беше внесен от председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов и депутата от ГЕРБ Тома Биков

[ad id=“263680″]

ГЕРБ внесе в Конституционния съд (КС) искането за преценка на съответствие на Истанбулската конвенция (ИК) с Конституцията, предаде репортер на БГНЕС.

Искането беше внесено от председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов и депутата от ГЕРБ Тома Биков.

Поставили сме въпроса за съответствието, като видяхте сериозния обем, в който бяхме комплектовали питането. Заедно с това сме приложили всички получени становища в НС досега, както положителни, така и отрицателни. Това обяви председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

[ad id=“218001″]

Той уточни, че там са изложили и техните аргументи, за да бъде представена максимално обективно ситуацията пред конституционните съдии. Изяснили са също така споровете, свързани с понятията, и смятат, че КС ще даде най-обективното заключение за Истанбулската конвенция, посочи Кирилов.

Смятам, че са 2 вероятно вариантите – КС да приеме, че Истанбулската конвенция съответства на Конституцията, т.е. допустима е ратификацията, а вторият – обратното, че ИК противоречи на Конституцията. Не искаме да коментираме на този етап бъдещи евентуални промени в Конституцията, коментира председателят на правната комисия.

Анализирани са всички отрицателни становища и след това са дадени всичките аргументи „за“ в искането.

Данаил Кирилов напомни, че ГЕРБ се бори да получи подкрепа за ратификацията, но към момента не успява. Той изрази надежда, че в рамките на няколко месеца КС ще се произнесе по искането.

[ad id=“218548″]

Във връзка с факта, че вече има три дела в КС, а сме едва в началото на годината, Кирилов обясни, че не вижда нищо нередно.

Тома Биков поясни, че искането на ГЕРБ до КС цели да се гарантира съхраняването на българските ценности. „За да бъде ефективно едно законодателство, то трябва да се ползва с доверието на обществото. Конституцията за ГЕРБ е нещо свещено“, каза той.

[ad id=“236480″]

„За нас аргументите на БПЦ и на Мюфтийството са изключително важни. Незначителни обаче за нас са аргументите на БСП. Не искаме по никакъв начин да влияем на КС. Не искаме и да правим пропаганда на хора, които за два месеца се покръстиха, заяви Биков визирайки социалистите. „Те превръщат семейството в инструмент, а то е ценност“, отсече депутатът от ГЕРБ.


image0 (9K)