Георги Найденов, икономист, анализатор: България ще влезе в рецесията 22-ра година. Ще е по-дълга и тежка от предишната

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) съвместно с ръководствата на общините в област Стара Загора за първа година официално връчва в момента приза „СОЦИАЛНО ОТГОВОРНА КОМПАНИЯ-ПАРТНЬОР НА ОБЩИНА ЗА 2018 г.”

Бяха номинирани 19 компании, работещи на територията на областта. Пълната информация за наградените и гостите, ще публикуваме след края на събитието.

Веднага обаче ще ви запознаем с анализа на икономиста, анализатор и бизнесмен Георги Найденов, чест гост на Bbloombergtv.bg, защото касае най-близката перспектива за развитието на икономическата ситуация в света, Европа и България.

Колеги, налага се всички ние бързо да преструктурираме финансовите си портфейли. Според американско проучване 55% от сериозните компании там вече преструктурират, насочвайки се към минимално количество пари кеш за сметка на недвижими имоти, предупреди Найденов.
Според него в момента световната икономика се намира в края на своята инерция през последните години. Глобалната икономика влиза в синхронизирано забавяне. Италия изпадна в рецесия, Германия я избегна на косъм, а Китай е със занижени прогнози за 2019 г., въпреки признаците за съживяване. Единствената глобална икономика, която расте, е индийската. Финансово-икономическите кризи след Втората световна война винаги тръгват от едно място и този път пак ще е от там – от САЩ, каза анализаторът. Според него търговската война САЩ-Китай много прилича на търговската война  САЩ-Япония, която е продължила 10 години.  И сегашната търговска война не е за ресурси, а технологична – САЩ усеща, че засега губи технологичната битка с Китай. Китай избегна рецесията тази година и търси начин чрез повишаване на вътрешното потребление – при тях то е огромен ресурс, и износ в Азия, да запази един умерен икономически ръст от около 6 %. Вероятно ще успее.

В същото време е много вероятно на следващите избори в САЩ отново да бъде избран Тръмп, чиято подкрепа в източните щати е запазена, т.е. твърде оптимистично е да се очаква сериозна промяна в политиките на мегадържавата.

Последното тримесечие Германия на косъм се размина с рецесията, следователно и Европа, защото германската икономика е в основата на Европейската и е движещата й сила, особено при дълговете на Италия, проблемите на Франция и френската икономика, задълбочавани от нестихващите протести, политическа несигурност,  изобщо високата степен на задлъжнялост на твърде много страни, членки на ЕС, Брекзит. Въпреки разминаването с рецесията в момента, технологичният сектор на Германия се свива, свива се секторът на услугите – все неоптимистични показатели.

А българският бизнес е експортно насочен. Основните приходи са от експортните компании, а най-големият ни бизнес партньор, естествено е Германия. Изключително лошата политика на централните банки в Европа на всяка цена да спасят еврото и Марио Драги – супер Марио, както му викат (шефа на ЕЦБ – Европейска Централна банка), води до натиск да се постигне инфлация – виждаме го и у нас с непознати през последните десетина години темпове. Само че, неподкрепена от потреблението инфлация със сигурност ще доведе до падане на ръста на БВП догодина под 3%, независимо, че в момента е наистина добър за условията – около 3,5%. Още повече, че при свит пазар на труда и притискане за по-високи разходи за труд ситуацията ще се усложни, включително все по-малко инвеститори ще предпочитат да инвестират в страната, е прогнозата на Георги Найденов.

Изводът, който той прави от посочените предпоставки е, че през 2020 година светът и Европа ще влязат в рецесия. Процесите в България закъсняват с около 2 години, т.е. рецесията у нас ще се прояви през 2022 година.

И, колеги, този път рецесията ще е много по-страшна и по-дълга от тази, в която изпаднахме през 2008 – 2009 година. Подгответе се дълго да драскаме по дъното, бе предупреждението на анализатора.


image0 (9K)