Георги Марков: Който е подготвил проекта за Конституция, да изчезва!

„Първоначалният проект на ГЕРБ ме вбеси, той беше беше подигравка с правото. С това шега не бива, така да се внасят проекти, то беше срамна работа. Който го е правил, Борисов не знам какво да го направи! Да изчезва някъде! Не може такъв проект, такава мекица да се хвърля, защото е проект за Конституция…“ Това заяви пред БНР Георги Марков, депутат от ГЕРБ и бивш конституционен съдия във връзка с проекта за конституция внесе ГЕРБ.

„Този 2 септември ще остане в историята на българската демокрация като забележителен с отрицателен знак. Случи се много неприятен опит за пуч, за метеж. Такова чудо – да се докара в центъра на обновена София слама, сено, да се подпалват полицаи, да летят павета, да се напада националната полиция – беше много жалко“, подчерта Георги Марков.

По думите му за пръв път в 30-годишната история на демокрацията, президентът си позволява да каже от трибуната на Народното събрание, че няма парламент и той е на площада. Според Марков това не било случайно, не са изтървани думи, а „част от концепцията на държавния глава – Махайте се! Мутри, вън!“

Марков е категоричен, че ДПС е участвал активно при избора на Желю Желев, на Петър Стоянов, два пъти на президента Първанов и сега на президента Радев, но сега първи път показали червен картон на собствения си президент, отказали се от него.

ДПС се разграничава овреме от Радев, защото по думите на Марков, е излязъл „от дрехата на държавен глава до такава степен, че няма връщане.“ При хипотеза ГЕРБ да спечели изборите, с какви очи държавният глава ще посрещне „мутрата“ Борисов, за да му връчи мандата. Или ще му каже: „Вън, мутро! Махай се, мафиот!“ и няма да зачете вота на избирателя.“, попита Марков.

Поведението на държавния глава в момента Георги Марков определи като голям проблем. Той припомни, че е предлагал на ГЕРБ процедура за импийчмънт.

„Нарушил е 14 члена на Конституцията, а колегите не искат импийчмънт. Според мен държавният глава трайно вече не в състояние да изпълнява задълженията си. Той е афектиран, не е на себе си. Ще се вкара едно искане, ще се назначи една експертиза, международна, да го видят този човек в състояние ли е да бъде държавен глава. И това не искат.“, коментира още депутатът от ГЕРБ.

За първи път от началото на прехода е много вероятно нито една партия да не вземе 1 милион гласа на изборите, прогнозира още той. Според него има криза на партиите, на личностите и изчерпване на политическите партии, а това ще доведе до фрагментиране на парламента и неспособност да се излъчват правителства.

„Ние сме обречени на парламентарна агония, парламентарна лудница, институционален хаос, за който не Конституцията е виновна. Той е личностен! При президента какво му пречи Конституцията – това си е характеропатия. Човекът е взел държавата за казарма“, смята Георги Марков.

Той е на мнение, че България „няма сили за Велико народно събрание“, а нашият политически елит е неспособен да излъчи качествени 400 депутати.

Конституцията е на близо 30 години и имаме близо 100 тълкувателни решения – някои от тях могат да се използват в бъдещата Конституция, смята Марков, който единствен като депутат от ГЕРБ не подписа проекта за нова Конституция.

Георги Марков определи като шега идеята на социолога Андрей Райчев президентът и премиерът да договорят компромисна фигура за преходен премиер.

„Парламентът решава кой да бъде премиер. Няма конституционен механизъм те двамата да решават кой е премиер. Нито в чисто човешки план това е възможно, нито политически е правилно. Това си е една шега на г-н Райчев. Това, което ГЕРБ трябва да направи, е не да разговаря с президента кой да бъде премиер, а да внесе искане за импийчмънт, за предсрочното му отстраняване от длъжност като неадекватен.“, каза още Марков и прогнозира, че мандатът ще бъде изкаран докрай.

България е тръгнала по нанадолнище, от което няма връщане поне в близките десет години, подчерта бившият конституционен съдия.

„Тъй като демокрацията е ротация, Борисов не може да е вечен, Борисов е вече без Цветанов, което е грешка. И няма алтернатива. Не искам да обидя никой, но всички останали кандидати за премиери – Бабикян, Минекян, Хаджикян, Нинова, Мая Манолова и Христо Иванов – ами, не могат да докарат 35 премиера в България, нито да направят трите метра, нито моста над Дунава, нито магистралите. Не могат.“, завърши депутатът.

 


image0 (9K)