Ген. Мутафчийски ще предложи по строги мерки и задължително носене на маски

Началникът на Националния щаб за борба с коронавируса ген.Венцислав Мутафчийски обяви пред БНТ, че ще предложи на правителството още по-строги мерки в опит разпространението на заразата да бъде овладяно. Сред тях са задължителното носене на маски за лице и завишен контрол при събирането на хора. По думите му толкова много хора са спазвали наложените на 20 март ограничения и именно заради тях мерките трябвало да бъдат по-стриктни.
„В момента може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците. До преди 3 седмици бяхме еталон. София беше пуста. Затова имахме добри резултати, но сега сме на път да се провалим“, добави Мутафчийски.

Според него това стълпотворение на улиците през последните дни е обидно към всички онези хора, които стриктно и отговорно спазват мерките от самото начало.
„И това са млади хора, с добри професии, с хъс към живота, една малка част в момента нарушават правилата и ще изкриви целия успех, това е обидното. Хора, които загубиха работата си, психическото си здраве, и въпреки това спазват мерките. Това е обидно – да не бъде оценена тяхната жертва“, каза с огорчение Мутафчийски.
„Ние показахме на света, че може да се справи една малка държава с ограничен ресурс“, отсече генералът.

Попитан дали се радва на огромната си популярност, шефът на ВМА отсече: „Не, не ми харесва!“


image0 (9K)