Ген. Мутафчийски: Смолян и Велико Търново са засегнати, заразените – 92 души

Тестваме пациентите, които са в болница, включително и в инфекциозните и реанимационните отделения, които са с бронхопневмония или с дихателни проблеми, съобщи генералът

Още два областни града са засегнати от коронавирус – Смолян и Велико Търново с по един пациент, заразените общо са 92-а, 11 са новите случаи. Това заяви шефът на Националния щаб по борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски на редовния му брифинг.

Смолянският пациент е в добро общо състояние, завърнал се е от Великобритания преди два дни и е изолиран в смолянската болница. Пациентът от Велико Търново също е в леко състояние и се намира в Инфекциозната клиника в града.

Ген. Мутафчийски призова поставените под карантина пациенти да не ходят веднага при личния си лекар, а първо да се обадят по телефона.

Искам да повторя неща, които се забравят или не са ясни. Гражданите, които се връщат от рискови държави, отиват под 14-дневна карантина. По време на карантината, ако имат оплаквания, се обаждат на личния лекар. След като той по телефона е преценил, че състоянието му отива към средно тежко или тежко, се свързва с Бърза помощ или РЗИ. Личният лекар не трябва да се среща с него поради ред причини, обясни Мутафчийски.

След като пристигне в болница, на пациента се извършва преглед и се преценява, дали да бъде оставен в болницата и да бъде тестван. Ако бъде тестван и пробата е положителна има няколко сценария – да се лекува вкъщи, при леко или средно състояние, или да остане в болница, ако е в тежко състояние, добави той.

Тестваме пациентите, които са в болница, включително и в инфекциозните и реанимационните отделения, които са с бронхопневмония или с дихателни проблеми. Във ВМА не препотвърждаваме резултатите, в другите все още съществува такъв режим, заяви професорът.

Задминахме 204 000 случаи на заразени с COVID-19 в целия свят, 8232 смъртни случаи до този момент от вируса, цитира статистиката шефът на Оперативния щаб. Смъртните случаи са над 8000. В Румъния са с 29 повече, Сърбия с 11. Гърция все още не са обявили нови случаи. Турция има 98 случая, тя затвори границите си преди малко, изтъкна ген. Мутафчийски.

 


image0 (9K)