Ген. Киров: Отравянето на Скрипал не бива да се свързва само с Русия

„Новичок“ е бил произвеждан през 70-те години освен в Съветския съюз, и в Узбекистан в условията на разпад на Съюза, твърди бившият шеф на разузнаването

[ad id=“225664″]

Отравянето на бившия офицер от Главното разузнавателно управление Сергей Скрипал не бива да се свърза единствено с Русия. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г.

Бойното отровно вещество („Новичок“ – бел. ред.), с което е отровен Скрипал, е било произвеждано през 70-те години освен в Съветския съюз, и в Узбекистан в условията на разпад на Съюза, обясни Киров. Той каза още, че не може да се избегне обстоятелството, че този газ е бил съхраняван и в определени украински складове.

[ad id=“263680″]

„Шеговито казано, ако Скрипал беше застрелян с автомат „Калашников“, то обстоятелството, че автоматът е конструиран в Русия, можеше отново да се използва в подобен случай. Автомат „Калашников“ се произвежда в десетки страни в света. От друга страна това не е изгодно на Русия. Това не е изгодно на президента Путин. Аз считам, че тази операция, провеждана днес, се вписва в традициите на британско-руските отношения,“ заяви бившият разузнавач №1.

Ген. Кирчо Киров допълни, че подобна мащабна операция по изгонването на 23-ма руски дипломати от Обединеното кралство не е имало от десетилетия.

[ad id=“236993″]

„Русия няма нужда от подобен тежък удар по своя международен авторитет“, подчерта Киров. „Развитието на случая около убийството на Скрипал е неизгодно не само за Москва, но и за Европейския съюз и САЩ“, коментира още генералът.


image0 (9K)