Гените определят чертите на лицето

ДНК определя външността на човека, включително и за неговото лице. Учени от Белгия и Щатите откриха, че само за това как изглежда лицето ни са отговорни 15 гена.

[ad id=“225664″]

Тази информация ще е много полезна за пластичните хирурзи и за съдебната медицина. А вероятно и благодарение на откритието историците ще могат да възстановят външността на отдавна починали хора, съобщава Science Daily.

[ad id=“236993″]

Експертите проучили базата данни, съдържащи триизмерни изображения на лицата на хора и съответстващите данни за техния геном. Всяко изображение автоматично се разделяло на отделни модули. След това специалистите проверявали отговаря ли някой от участъците от ДНК за конкретна черта на лицето.

[ad id=“236999″]

Така открили цели 15 последователни гени, които участват в образуване лицето на бебето в утробата на неговата майка. Някои от гените определят строежа на носа, което ще е много удобно на съдебните медици, реконструиращи лицето по черепа.

На чертите на лицето обаче влияят не само гените, но и начинът на живот, възрастта и околната среда, подчертават учените.


image0 (9K)