Генерал Слободан Праляк оставил прощално писмо

Хърватският генерал Слободан Праляк, който се самоуби в съдебната зала на Хагския трибунал, е оставил прощално писмо.

[ad id=“225664″]

Праляк изпи отрова минути след като съдия на ООН потвърди неговата 20-годишна присъда за военни престъпления и по-късно почина.

„Не искам нито гроб, нито погребение, разпръснете пепелта ми над Мирогой /гробището в Загреб/“, пише в прощалното писмо, съобщава хърватският „Вечерни лист“.

Вестникът пише, че Праляк е изпратил писмото на домашния си адрес още преди две години с изискването то да се отвори само в случай на внезапната му смърт.

Според информациите, с които разполага „Вечерни лист“, Праляк е бил готов за най-черния сценарий още преди две години, когато започнал да разработва плана си за самоубийство. Изглежда обаче никой, нито членовете на семейството му, нито приятелите му, са знаели нещо за този план.

[ad id=“263680″]

Стотици босненски хървати запалиха свещи снощи на площадите в градовете в знак на уважение към генерал Слободан Праляк.

Снимки на Праляк бяха разлепени в доминираните от хървати градове в Босна и Херцеговина, където полицейското присъствие е увеличено, за да бъдат предотвратени инциденти.

Праляк бе легенда за нас…Той ще живее вечно в нашите сърца, заяви Ивица Гаврич, който е бил член на босненските хърватски сили по време на войната от 1992-95 г.

Адвокатката на Праляк Нина Пинтер заяви, че никога не е помисляла, че той може да направи такова нещо, съобщи Хина. Хърватската телевизия предаде, че Пинтер е била разпитана от полицията в Холандия, която води разследване за това как Праляк е получил фаталната течност, която изгълта.

Междувременно Европейският съюз призова балканските лидери да уважават решенията на съда на ООН и да работят за постигането на помирение и добри отношения.
Раздаването на справедливост и борбата с безнаказаността са фундаментални принципи, заяви в декларация делегацията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина.

Източник:dir.bg


image0 (9K)