Ген.-полковник Андрей Бурлака – основната фигура сред заподозрените за свалянето на малайзийският „Боинг“ и смъртта на 298 души

Основната фигура сред заподозрените по делото за малайзийския „Боинг“, свален над Донбас през 2014 г., е генерал-полковник Андрей Бурлака, заместник-началник на граничната служба на Федералната служба за сигурност на Русия.

Това е установено при съвместно разследване на международната група Bellingcat и руската The Insider, както и отделно разследване на руската служба на Би Би Си, съобщава news.bg

Данните показват, че Бурлака, който досега фигурираше в материалите по делото с името „Владимир Иванович“, е играл ключова роля в организирането на военните действия в Донбас, отговарял е за всички доставки на тежка бойна техника от Русия за проруските сепаратисти – включително за „Бука“, с който е свален малайзийският лайнер.

Неговият глас е разпознат на прехванатите записи на телефонни разговори, проведени преди катастрофата. Съдържанието им беше публикувано от обединената разследваща група JIT през ноември 2019 г.

Аудио експертизата, проведена в университета в Денвър, Колорадо, показва, че коефициентът на съответствие на гласа му със записите е 94. Фоноскопичната експертиза на британската лаборатория Martin Barry Forensic Services, възложена от екипа на Би Би Си, също е потвърдила, че гласът на „Владимир Иванович“ изцяло съвпада с този на генерал Андрей Бурлака – записан при интервю за руския телевизионен канал „Звезда“.

Според разследващите, към момента Бурлака е най-високопоставеният сред руските държавни служители, официално обвинени по делото за сваления „Боинг“.

Припомняме, „Боинг-777“ на Малайзийските авиолинии, изпълняващ полет MH17 от Амстердам за Куала Лумпур, беше свален на 17 юли 2014 г. с ракета – серия 9М38, изстреляна от ракетно-зенитен комплекс „Бук“. Всички 298 души на борда загинаха.


image0 (9K)