„Гардиън“: Руската връзка с Брекзит – топла

clubz.bg

Привържениците на Brexit, подели кампанията Leave.EU, са поддържали далеч по-тесни връзки с Русия, отколкото се знаеше досега. Твърдението е на британските всекидневници “Гардиън” и “Сънди таймс”, които независимо един от друг излязоха със свои публикации по темата. 

Публикувани имейли показват, че отявлените критици на ЕС Арон Бенкс и сътрудникът му Анди Уигмоур многократно са влизали в контакт с представители на руското правителство с цел да разговарят по бизнес интереси. Още преди провеждането на референдума по излизането на Великобритания от ЕС двамата са се срещали с руснаци.
Да припомним, че по време на всенародното допитване, проведено през юни 2016 г., 52 на сто от участвалите в него гласуваха за Brexit. В момента парламентът в Лондон разследва вероятна чужда, включително руска намеса в кампанията.
Според “Сънди таймс” Бенкс и Уигмоур са имали контакт с Александър Удод, сътрудник на руските тайни служби, изгонен от Великобритания след отравянето с новичок на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.
Бенкс вече призна, че през 2015 г. се е срещал с руския посланик в Лондон Александър Яковенко. Сега пред “Сънди таймс” той заявява:
“Бях на два пъти с руския посланик на обяд с доста алкохол, а впоследствие и на чаша чай.” Не ставало въпрос обаче за каквито и да било заговори, впоследствие всичко било изопачено: “Това, което се твърди, е чиста проба политически лов на вещици.”
Според в. “Гардиън” обаче срещите на Бенкс и негови сътрудници с руски дипломати в Лондон са били 11 – в навечерието на референдума за излизане на Великобритания от ЕС и в течение на два месеца след допитването. Изданието твърди, че разполага с неопровержими доказателства и документи.

[ad id=“225664″]
“Съдейки по документите, руското посолство е отправило на най-големия спонсор на „Брекзит” още четири предложения на срещи (извън 11-те, за които се знае), но не е известно дали те са били приети”, пише “Гардиън”.
Изданието припомня и публикация в “Обзървър”, в която се твърди, че Бенкс е провел поредица от срещи с руската страна, на които му били предложени изгодни сделки. Тогава Бенкс държал на своето – срещите били две или три. Когато преди седмица “Ню Йорк таймс” го е притистнал с факти, той си “спомнил” за четири разговора.
Според източници на “Обзървър” обаче срещите били поне още седем, припомня “Гардиън”. По информация на изданието конкретни сделки са били предложени по време на четвъртата среща, състояла се на 17 ноември 2015 г. Точно на тази дата сдружението Leave.EU официално слага начало на кампанията си за излизане на Великобритания от Европейския съюз.
Бенкс е бил в писмен контакт с олигарха Симан Поваренкин, с когото го е запознал руският посланик в Лондон. В едно от писмените послания Бенкс посочва:
„Разговарях с партньора ми банкер Джим Мелон. И двамата сме заинтересовани да проучим въпроса как бихме могли да помогнем с доставки на суровини.“

[ad id=“236993″]
Бенкс е посочил също, че Джим също познавал руския посланик. Освен това на линия щял да бъде и друг негов делови партньор при осъществяването на сделки.
Мелон е натрупал състояние от 850 милиона паунда в началото на 90-те години на миналия век в Русия, припомня „Гардиън“. В кампанията Leave.EU той налял 50 000 паунда.
И още един любопитен факт. Според публикация в “Ню Йорк таймс” от миналата седмица основаната от Мелон компания Charlemagne Capital, в която той има дялово участие, след референдума през юни 2016 г. е купила за милиони дял в руската компания “Алроса”, чийто бизнес включва и търговия със злато и диаманти. Сега тя е оглавявана от сина на Сергей Иванов, един от най-близките съветници на Владимир Путин, отбелязва изданието.


image0 (9K)