„Галъп“: 69% подкрепят критиката на президента Радев към „Борисов 3“

Мнозинство от 60 процента са чули за речта на президента, а 69 на сто от тях одобряват критиката към правителството. 19 процента не я одобряват, а останалите се колебаят.

[ad id=“225664″]

Общото ниво на критичност към властта у нас остава силно, въпреки подкрепата за външнополитическите действия на Борисов, уловена в предишни изследвания. Това сочат данните от традиционния сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 801 души чрез телефонно интервю между 19 и 22 април.

Подкрепата за предложението на Корнелия Нинова за намаляване на заплатите (91 на сто от запитаните), мнозинството от 84 процента, което казва, че в този момент не би могло да понесе увеличение на цената на тока или пък мнозинството от 63 на сто, което се противопоставя на връщането на царските имоти – всичко това са индикатори за обострена социална чувствителност.

[ad id=“263680″]

Сагата с Иванчева обаче по-скоро поляризира общественото мнение. 44 на сто намират, че случващото се с Иванчева изглежда по-скоро скалъпено, 34 на сто са на обратното мнение, а цели 22 процента не могат да преценят. Тези резултати показват, че независимо от силното обществено желание за справедливост, охраната на човешкото достойнство като ценност стои високо в скалата на българите, пише „Епицентър“.

В същото време ясната позиция на прокуратурата по казуса с Желяз Андреев и останалите българи, търсени в САЩ (заявена още в средата на месеца), печели симпатии за прокуратурата и главния прокурор – мнозинство от 60 процента одобрява това, че прокуратурата не потърси задържане на всяка цена за Желяз и другите.

[ad id=“237001″]

Лансираната от вицепремиера Валери Симеонов идея за ограничаване на рекламата на хазарт се възприема добре. 55 на сто се съгласяват със забрана на реклама, но не и на самите игри. 14 процента са крайни и биха се съгласили даже на забрана на игрите. 27 на сто пък искат всичко да остане както досега. Останалите се колебаят.


image0 (9K)