Галъп: Хората в България масово са за промяна в политиката

Първите впечатления от служебното правителство са по-скоро благоприятни. На този фон общественото желание за промяна в начина на управление на страната е силно. Това показва експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен на 13 и 14 февруари сред 808 души в цялата страна – финансиран със собствени средства. Според проучването масово се одобряват всякакви идеи за ревизия, нови лица и нови идеи в партийните програми.

Проучването на „Галъп интернешънъл“ показва, че близо 70% от анкетираните смятат, че служебното правителство трябва да промени начина, по който се е управлявала България досега. На противоположното мнение са малко над 25%, а останалите се затрудняват да отговорят.

На този фон над 90% от хората подкрепят отстраняването на отговорни лица в Пътната агенция след инцидента в тунел ,,Ечемишка“, при който загина една жена. Силно одобрение получават ревизиите в железниците и в образованието.

Малко над 70% подкрепят подготвяната отмяна на пръстовите отпечатъци в здравеопазването, а близо 23% не я одобряват. Над половината участници в проучването одобряват и смяната на 13 областни управители. 50% отчитат положително факта, че служебното правителство намери пари за машинното гласуване.

Засилено е и търсенето на нови фигури и идеи на политическата сцена. Мнозинство от 54% подкрепя новото звучене в програмата на ГЕРБ. 70% пък одобряват новите лица в листите на БСП и според ,,Галъп Интернешънъл“ те се ползват с високо доверие.

Проучването показва още, че всички по-популярни обещания на партиите от последните дни се възприемат добре от българите – особено ако във въпроса не се споменава коя партия е направила съответното обещание. 82%, например, харесват увеличение на данъка на най-богатите хора, 90% пък окуражават идеята за увеличаване на учителските заплати, 89% харесват идеята за фонд, който да стимулира индустрията.


image0 (9K)