Галерия на открито „Съкровищници на духа“

На площад „Севтополис“ ръководителите на културните институти в община Казанлък дадоха официално началото на Галерията на открито „Съкровищници на духа“.

В 30 нови фотографски пана зрителите ще могат да се запознаят с историята на Казанлък като културно средище и съдбите на културните институции в града през годините. От Апостолски текст, ръкопис от 13-и век, през Устава на Ученолюбива дружина „Искра“ от 1873 г. посетителите могат да проследят грижите, полагани от Община Казанлък за опазването на културно-историческото наследство и развитието, ролята и историята на културните институти в Казанлък – Исторически музей „Искра“, Художествената галерия, Литерутарно-художествен музей „Чудомир“, Общинска библиотека „Искра“, Музей на фотографията, Общински театър „Любомир Кабакчиев“….  Сред богатствата в експозицията са и една от първите снимки на завършения нов Музей на розата, открит преди по-малко от година, с нови експонати, показани за първи път.

„Съкровищници на духа“ разказва за ядрата на културата и духовността, с доказано присъствие и влияние във времето на регионално и на национално ниво, грижливо съхранявали и развивали културния живот на Казанлък за младите поколения.

Експозицията на централния площад в града продължава идеята на Община Казанлък за Галерия на открито с фрагменти от обществения, културния и спортен живот в Долината на розите и на тракийските владетели, съобщават от Пресцентъра на община Казанлък.


image0 (9K)