„Газпром“ осъди Сашо Дончев за € 140 милиона

Руският гигант „Газпром“ е осъдил „Овергаз“ на олигарха Сашо Дончев за рекордните 140 милиона евро. Решението на Международния арбитражен съд в Швейцария е окончателно, съобщава ексклузивно ПИК.

Обезщетението е за средства, отпуснати за оборудване на газопреносната мрежа в България.

По данни на ПИК всеки момент „Газпром“ ще поиска запор на активите на Сашо Дончев, издател на вестник „Сега“, в България. Банкери доверили  пред ПИК, че Дончев обикалял офиси на банки, за да търси спешно кредитиране.

Междувременно в лондонски съд тече и друго дело по сагата „Газпром“ – „Овергаз“, което на първа инстанция бе спечелено също от руската страна.

ПИК е потърсил за подробности и пресцентъра на „Овергаз“, но оттам съобщиха, че първо трябва да се запознаят с информацията преди да дадат коментар.

След публикацията на „ПИК,  във Фейсбук и „Медиапул“ излезе следното опровержение от Нери Терзиева която е мениджър в „Публични комуникации“ в „Овергаз“:

„Здравейте, колеги, филмът е шведски, а не съветски. Има съдебен иск на българската компания „Овергаз“ срещу „Газпром експорт“ в търговския съд в Цюрих. „Овергаз“ заведе този иск за обезщетение от над 350 милиона долара – пропуснати ползи и нанесени щети, заради нарушение на добрите практики, най-вече в областта на конкурентното право, както и за едностранното прекратяване на договора (помните 1 януари 2016, когато навръх новата година беше спрян газа за „Овергаз“ и договорените количества за неговите клиенти бяха прехвърлени на „Булгаргаз“). За наше съжаление, с 2 на 1 гласа търговският съд не уважи нашия иск, но делото не е завършено, защото „Овергаз“ обжалва това решение в Швейцарския федерален съд на 2 февруари тази година и сега очаква хода на делото“, написа Нери Терзиева във Фейсбук.

За заведеното дело срещу „Газпром експорт“ бе съобщено от мениджмънта на „Овергаз Мрежи“ през април 2016 г. заради прекратяването от страна на руснаците на действащия договор за газови доставки до края на 2019 г. с опция за удължаване. За това решение се разбра внезапно два дни преди 1 януари 2016 г. и „Овергаз“ бе принудена да поиска спешни доставки от българския държавен доставчик „Булгаргаз“, за да осигури клиентите си.

По думите на Терзиева пред Mediapool, няма осъждане за 140 млн. долара срещу „Овергаз“. След като българското дружество е завело своя иск в Цюрих, „Газпром екпорт“ е подал насрещна претенция за под 100 млн. долара за издадени фактури за плащане на доставен природен газ за „Овергаз“. Тези фактури са признати от „Овергаз“, но тяхното плащане е разсрочено и срокът за погасяването не е изтекъл. Двете дружества не могат да се разберат за начина на плащане на сумите. От „Овергаз“ са завели насрещно дело по този спор, в чиято основа лежи споразумение между двамата съакционери българската фирма да получава природен газ на по-ниски цени, а разликата да инвестира в развитието на газоснабдителната мрежа в България. Разглеждането на този съдебен казус е на много ранен етап.

„Овергаз“ и „Газпром експорт“ все още са съакционери с 50 на сто в „Овергаз Инк“, която доставяше близо една трета от необходимото за българския пазар количество природен газ от „Газпром“ за „Булгаргаз“. Този договор бе прекратен покрай офанзивата на премиера Бойко Борисов за премахване на т. нар. посредници в руските газови доставки.

Източник: „Епицентър“


image0 (9K)