„Газпром“ започна разтрогването на договорите с украинската „Нафтогаз“

Шефът на „Газпром“ Алексей Милер обясни, че компанията е била принудена да разтрогне контрактите след решението на Арбитражния съд в Стокхолм по спора за доставките и транзита на газ с „Нафтогаз“, което е нарушило баланса на интересите между страните

[ad id=“225664″]

„Газпром“ започна процедура за разтрогване на договорите си за доставка и транзит на газ с украинската „Нафтогаз“, съобщи пред журналистите заместник-председателят на борда на директорите на руския холдинг Александър Медведев, цитиран от РИА Новости и Агенция „Фокус“.

„И новото дело в Стокхолмския арбитраж по този иск на „Газпром“ със сигурност ще се разглежда от друг съдийски състав“, добави Медведев.

[ad id=“236993″]

Малко по-рано ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер обясни, че компанията е била принудена да разтрогне контрактите след решението на Арбитражния съд в Стокхолм по спора за доставките и транзита на газ с „Нафтогаз“, което е нарушило баланса на интересите между страните. Според думите му, съдът е аргументирал решението си в полза на украинската страна с рязкото влошаване на състоянието на украинската икономика.

[ad id=“236999″]

„Ние сме категорично против това, проблемите на Украйна да се решават за наша сметка“, заяви Милер. Според неговото мнение, продължаване на действието на договорите ще бъде нецелесъобразно и неизгодно.

Спорът в Стокхолм

„Газпром“ и „Нафтогаз“ се съдиха по контракта за доставка и транзит на газ от 2014 година. На 28 февруари Стокхолмският арбитраж изиска от руската компания да изплати 4,637 млрд. долара като компенсация на „Нафтогаз“ за по-малкото количество доставен и транзитиран газ през Украйна.

С приспадането на присъдената по-рано в полза на „Газпром“ сума се получи така, че руската страна трябва да изплати на украинската 2,56 млрд. долара. Доставчикът не се съгласи с това решение.

[ad id=“237001″]

В последствие, в четвъртък компанията се отказа да доставя газ на Украйна и заяви, че вече е върнала на „Нафтогаз“ предплатата за месец март. От „Газпром“ обосноваха решението си с отсъствието на допълнително споразумение към контракта, необходимо за започване на доставките.

В отговор на това, Киев обвини „Газпром“, че не изпълнява решението на Арбитражния съд в Стокхолм и анонсира, че има намерение да поиска компенсация за загубите си. Освен това, Украйна обяви, че в страната има дефицит на газ и ограничи неговото потребление.

Свързан текст: ТУК

 


image0 (9K)