„Газпром“: Втората тръба от газопровода „Турски поток“ ще минава през България

Маршрутът на газопровода ще повтори сухопътното трасе на неосъществения проект за газопровод „Южен поток“

„Газпром“ е определил окончателно трасето на втората тръба на газопровода „Турски поток“ и то ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия, съобщава руският вестник „Комерсант“, като се позовава на свои източници. Другият вариант за продължаване на маршрута беше през Гърция.

От публикуваните в периода октомври-ноември материали на газопреносните оператори на четирите държави в рамките на процедурата за резервиране на бъдещи мощности следва, че трасето на „Турски поток“ ще преминава през техните територии.

Процедурата е предвидена в европейското законодателство и се прилага при строителството на нови газопроводи, пише „Комерсант“. Така например „Булгартрансгаз“ планира да обяви на търг определени количества газ на входа от Турция и на изхода към Сърбия, твърди вестникът, цитиран от БНР.

На влизане от Турция компанията предлага от 1 януари 2020 г. за срок от 20 години 15 млрд. и 800 млн. кубични метра газ годишно, което съвпада с капацитета на едната тръба на „Турски поток“. На излизане към Сърбия – 4 млрд. кубични метра с възможност за увеличаване до 11 млрд. през 2021 г. Маршрутът на „Турски поток“ през България повтаря сухопътното трасе на неосъществения проект за газопровод „Южен поток“, посочва „Комерсант“.


image0 (9K)