В 505 населени места се провежда балотаж на местните избори

В Старозагорско от всички 11 общини освен в общинските центрове Чирпан, Опан, Николаево и Гурково, избори за кметове ще има и в села от цялата област. През целия ден ЗАРАТА ще ви информира за избирателната активност.

Днес в страната се провежда втори тур на местните избори. За кмет ще се гласува в 97 общини, 377 кметства и 31 районни администрации в София, Пловдив и Варна. 18 от общините, в които ще има втори тур на изборите, са областни центрове, сред които и най-големите – София, Пловдив, Варна и Русе. Балотаж ще има в Благоевград, Варна, Видин, Добрич, Ловеч, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище, Шумен и Ямбол.

В три кметства на балотаж ще се явят по трима кандидати, тъй като вторият и третият са получили равен брой действителни гласове на първи тур. Това са кметствата Климентово, Радиново и Александрово. Ако двама кандидати получат равен брой действителни гласове и на балотажа, тогава се насрочват нови избори.

В днешния ден е забранена политическата агитация и публикуването в медиите на социологически проучвания.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа.

Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час – до 21.00 часа.

Гласуването ще е само и единствено с хартиени бюлетини.

Освен двамата претенденти за кмет гласоподавателите могат да изберат и опцията „Не подкрепям никого“, но това не влияе на резултата.

За избран ще се счита кандидатът, събрал по-голямата част от гласовете.

На балотаж в София са Йорданка Фандъкова и Мая Манолова.

В Пловдив – Здравко Димитров и Славчо Атанасов.

Във Варна – Иван Портних и Костадин Костадинов.

 


image0 (9K)