В Чехия – бирен потоп , ще се пие денонощно

Ден на бирата

За четвърта поредна година в Чехия празнуват  „Дните на чешката бира“, а това означава, че ще се пие колкото повече – толкова повече от нискоалкохолното питие и „мехурите“ ще са до пръскване.   От днес ресторанти и заведения в цялата страна ще бъдат денонощно отворени  в продължение на седмица, предлагащи  бира на промоция и бирено меню.  С акцията си „Отворени врати“ чешките пивовари ще запознават посетителите си със своите творения и в общ план с  чешката бирена култура. Събитието ще включва общо над 6000 обекта. Всеизвестен е фактът, че чехите са най-големите потребители на бира в света на глава от населението.

Всенародният празник ще приключи в събота –  1 октомври с Нощта на отворените  пивоварни, където майстори-пивовари и технолози са  подготвили  лекции за бирата и нощна обиколка  в заводите си. Дните на пивото се провеждат във време, съвпадащо с  празника на св. Вацлав, покровител на пивоварите. Местният бизнес се опитва да мотивира клиентите си да консумират бира преди всичко в традиционните чешки кръчми и  ресторанти, но от години продажбите в заведенията на Чешката република отбелязват сериозен спад.  В момента  от  десет изпити бири, само четири от тях се консумират  навън, а останалите  у дома.  В унисон с тази тенденция  в чешките  заведения вече се предлага  т.н. „Домашен бирен пакет“.

Като на празник,  най-големият производител  Гамбринус  ще изненада с бира,  приготвена от пресен хмел от тазгодишната реколта, а Старопрамен с  дванадесетпроцентна, непастьоризирана Екстра бира.

За сведение в  Чешката република миналата година са произвели най-много бира в историята си, почти 20,1 милиона хектолитра, което е с 2.2% повече от предишните годишни показатели. Износът е нараснал с 13,3 на сто до 4,14 милиона хектолитра. За вътрешния пазар ръст бележи преди всичко безалкохолната бира в размер на 16.25 млн хектолитра, предпочитано питие и за чешките дами.

Очертава се седмица на „нетрезвите“ чешки решения в Европа.

 


image0 (9K)