В ЧЕЗ обмисляли преговори и с втория мераклия за активите на дружеството в България

Все още не е изключено дяловете на ЧЕЗ в България да бъдат продадени на купувач, различен от фирмата „Инерком“. Вариант е и вторият в класирането кандидат-купувач, но до подобна опция ще се стигне само ако компанията на Гинка Върбакова не успее да събере необходимите пари за сделката. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на откриването на конференцията „Стратегия на рафиниращата индустрия до 2050 г.: преход за течни горива и възможности за сектора“.

[ad id=“225664″]

„Ако компанията, кандидат за купувач на активите на ЧЕЗ, успее да осигури необходимото финансиране по всяка вероятност ще се върви към финализиране на сделката. За да се случи подобна сделка трябва да е налице съответното финансиране. Това е ангажимент на компанията, която е кандидат за купувач на този етап“, обяви Петкова, цитирана от Канал 3.

„Вчера имаше поредно заседание на анкетната комисия, свързана със всички факти и обстоятелства по отношение на сделката за ЧЕЗ. Бях поканена и присъствах. Там бяха и представители на синдикатите, които искаха да чуят отговорите на потенциалния купувач, кандидат за купувач на компанията на този етап, тъй като там работят над 3 хиляди души“, обясни министърът.

[ad id=“263680″]

„Чуха се гласове от страна на продавача на активите на ЧЕЗ, че обмислят и вариант за преговори с втория в класирането. Това е изцяло в правомощията на чешката държава. Това е процедура, която се провежда изцяло по правилата на чешката държава и тяхното законодателство. Българската държава няма касателство към тази процедура“, обясни отново Теменужка Петкова.

Тя взе отношение и по договорите с американските централи и евентуалното им разтрогване.

[ad id=“237001″]

„От нашите икономически и правни консултанти беше подготвена методология, която е съгласувана с Европейската комисия по отношение изчисляването на размера на невъзобновяемите разходи. Предоставена е на двете американски централи. Очакваме те да се запознаят с методологията и да направят своите анализи. Надявам се след един такъв процес да се върви към стартиране на преговорите“, посочи Петкова.

[ad id=“238430″]

„Ние сме говорили многократно по темата за договорите с американските централи. Българският бизнес също е информиран и на всички е ясно какви са мерките на правителството“, допълни енергийният министър.


image0 (9K)