В храм „Св. Йоан Предтеча“ Казанлък отбеляза 134 г. Съединена България

Официални гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет Николай Златанов, представители на ръководството на Общинска администрация, Общественият посредник на Казанлък и други

По традиция в храм „Свети Йоан Предтеча“  казанлъчани отбелязаха 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Именно най-големият християнски храм в Казанлък е мястото, където през 1885 година пред събралото се множество е възвестена първата официална телеграма за истинското им освобождение. „Великите сили, недоволни от създаването на една голяма българска държава, под руско влияние предизвикват ревизия на Санстефанска България и свикват Берлинския конгрес, с който разкъсват страната“, припомни в слово за датата 6 септември 1885 година и нейното историческо значение уредникът в Исторически музей „ Искра” Мариана Ибришимова.

Тя отбеляза, че стремежът на българите за обединена българска държава идва „след дълъг път на въстания и войни на българския народ“: „Няма българин, чужд на идеята за обединение и освобождение на останалите в турско робство земи“, разказа Мариана Ибришимова.

„Съединението е рядко срещан факт в българската история. Тук отпадат всякакви политически разногласия и пристрастия. Всички българи са обединени от идеята за обединение. Затова девизът „Съединението прави силата” се превръща в национално послание и девиз, който стои над сградата на Народното събрание от 1911 година до днес и има своята валидност и в наше време. Защото в големия свят, когато големите нации отдавна са се идентифицирали, ние трябва да покажем поне национално единство и да помним: „Съединението прави силата!”, посочи Ибришимова.

Официални гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет Николай Златанов, представители на ръководството на Общинска администрация, Общественият посредник на Казанлък, общински съветници, представители на културни институти и патриотични организации. Те бяха поздравени с кратка празнична програма  – тематичен рецитал на децата от Театралния клуб при Народно читалище „Освобождение”, село Шейново, с ръководител Росица Зланкова.


image0 (9K)