„В Унгария малтретират бежанци“

Тежки обвинения срещу Унгария: в тази страна малтретират бежанци, а унгарското правителство съвсем съзнателно всява страх сред населението. Това се твърди в току-що публикуван доклад на „Амнести Интернешънъл“.

Броени дни преди унгарския референдум за приема на бежанци, правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ обвини унгарското правителство, че не само допуска бежанците в страната да бъдат малтретирани, но и съвсем съзнателно всява страх сред населението, за да повлияе на резултатите от допитването. От „Амнести“ твърдят, че стотици бежанци са били малтретирани или незаконно арестувани в Унгария.

„Бяхме бити, ритани и гонени с кучета“

Организацията се позовава на анкета сред общо 143 очевидци, повечето от които бежанци и мигранти, както и на разследвания в Сърбия, Унгария и Австрия, проведени миналия месец. Хората, държани в т.нар. транзитни зони, свидетелстват, че са били „бити, ритани и гонени с кучета“. След което унгарски гранични служители насилствено са ги върнали на сръбска територия. Унгарски закон позволява на силите за сигурност да връщат в Сърбия бежанците, които са проникнали незабелязано на унгарска територия. Според доклада на „Амнести“, бежанците, които се опитват да преминат през някой от малкото легални гранични пунктове към Унгария, биват държани седмици наред в препълнени бежански лагери в Сърбия. Твърди се, че мъже, които пътуват сами, биват арестувани без всякакъв повод. По данни на „Амнести“, дори хората със статут на бежанци нямат право да напускат бежанските лагери, където, освен всичко друго, хората са принудени да живеят при непоносими условия и без адекватно медицинско обслужване.

„Отровна реторика“

„В хода на кампанията за референдума реториката срещу бежанците достигна своя апогей“, пишат правозащитниците в доклада си. Преди всичко премиерът Виктор Орбан залага на „отровната реторика“, която засилва още повече предразсъдъците и страховете на хората от бежанците, четем още в доклада на „Амнести“. От началото на бежанската криза Унгария провежда систематична политика на капсулиране и отказва да реализира решението на ЕС за разпределяне на бежанците. Именно затова на 2 октомври правителството свиква референдум, на който унгарските избиратели трябва да отговорят на следния въпрос: „Съгласни ли сте ЕС да разпореди без одобрението на унгарския парламент задължителното заселване на не-унгарски граждани в страната ни?“.

Източник – Дойче Веле


image0 (9K)