В ума на всеки от нас има една маймунка, която не спира да бърбори…

Тибетски будистки монах показва най-лесния начин за медитация, за който не трябват много познания и време.

Медитацията е може би най-популярната практика за трениране на ума и постигане на физическо, емоционално, умствено и духовно развитие. Тя има редица ползи – освобождава от стреса, подобрява съня, прояснява мисленето, подобрява концентрацията и ни прави по-осъзнати. На пръв поглед може да звучи лесно просто да седнеш и да не мислиш за нищо, но на практика не е съвсем така… Много хора са пробвали да медитират и бързо се отказват, защото не им се получава. Оказва се, че да заглушиш непрекъснато „бърборещата маймунка“ в ума си не е толкова лесно.

Но и не е нужно да го правим, съветва тибетският будистки монах Мингюр Ринпоче. В това кратко и забавно видео той споделя една изключително лесна техника, с която всеки може да медитира – навсякъде и по всяко време. Дори само няколко секунди. Докато се разхожда, докато пие кафето или чая си, докато е в среща… Много хора не разбират какво всъщност е медитацията, обяснява Ринпоче. Те си мислят, че медитацията е да нe мислиш за нищо и да се концентрираш. И се насилват да постигнат това твърде много. Ние не можем да блокираме мислите и емоциите. Всъщност, ние се нуждаем от тях, казва будисткият монах.

„В ума на всеки от нас има една маймунка, която не спира да бърбори. „Маймунският ум” ви дава право на мнение. Така че дали ще го слушате или не, зависи от вас самите. Това, което трябва да направим по време на медитацията, е да се сприятелим с тази маймунка. Но как? Да я залъжем с банан не е начинът. Правилният подход е като ѝ намерим работа. Как? Най-лесният начин е като осъзнаем дъха и накараме маймунката да наблюдава и проследява вдишването и издишването. Междувременно, мислите могат да продължават да текат, но докато не спирате да следите дъха, всичко е наред. Не вие е нужна толкова дълбока концентрация, просто наблюдавайте дъха си.”


image0 (9K)