В Турция освободиха от затвора журналист с германски паспорт, но осъдиха на доживотен затвор негови колеги

Съд в Истанбул е осъдил шестима журналисти на доживотен затвор. Те бяха обвинени, че са участвали в опита за преврат през юли 2016 година, съобщава държавната информационна агенция на Турция.

[ad id=“225664″]

Сред осъдените са Ахмет Алтан, който е бивш главен редактор на вестник „Тараф“ и брат му Мехмет Алтан. Доживотни присъди са получили и професор по икономика, както и известният журналист Назли Иликак.

[ad id=“238430″]

Журналистите са обвинени във връзки с милиардера Гюлен, който е политически противник на турския президент Ердоган. Те са обвинени и в престъпления срещу конституцията на Турция, както и в членство в терористична организация. Осъдените отхвърлят обвиненията. Поне трима от тях са в затвора от около 17 месеца.

[ad id=“263680″]

Също днес кореспондентът на германското издание „Die Welt“ Денис Юджел беше освободен, след като беше хвърлен за повече от година в турски затвор.

[ad id=“218001″]

44-годишният журналист, който има германско и турско гражданство, беше арестуван в Истанбул. Той беше обвинен в разпространяване на пропаганда в полза на тероризма. Юджел беше задържан, защото съобщи, че имейлът на турския министър на енергетиката е бил подложен на хакерска атака.


image0 (9K)