В Турция затягат още режима за продажба на алкохол

До 40 хиляди долара глоба заплашва търговците в Турция, които не спазват забраната за продажба на алкохолни напитки през нощта. Това информира вестник „Хюриет дейли нюз“.

Това предвижда нов закон, приет от парламента в Анкара, по предложение на управляващата проислямска Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Чрез него се увеличават глобите за нарушителите на забраната, според която алкохол не може да се продава между 22-а и 6 часа сутринта.

Новият закон предвижда налагане на административно парично наказание, в размер до 320 хиляди турски лири (40 хиляди долара). Глобата важи и в случаите на продажба на алкохол на непълнолетни лица.

През 2013 година в Турция бяха наложени редица ограничения върху продажбата на алкохолни напитки.  Бяха забранени рекламите на алкохол и беше въведено изискване за отстояние от минимум сто метра от училища и джамии на барове и магазини, в които се продава алкохол.

Опозицията в Турция критикува високите акцизи върху алкохолните напитки. Това стана по време на вчерашната дискусия в парламента. Опозиционният депутат Окан Гайтанджъоглу заяви по време на дебатите, че скъпият алкохол е превърнал много хора в страната в „химици“.

Над 70 души починаха в Турция през последните две седмици след консумация на фалшив алкохол.

 

 


image0 (9K)