В турски болници са постъпили близо 22 000 бременни момичета в детска възраст

Близо 22 хиляди бременни деца са постъпили в турски болници само през последната година и половина, съобщава „Дойче веле“, позовавайки се на данни от официален доклад. Експерти се опасяват обаче, че реалният брой е двойно по-висок.

Само между януари 2017 и юли 2018 година в турски болници са постъпили 21 957 бременни деца. „Това показва, че всеки ден повече от 40 момичета раждат деца, въпреки че самите те са деца и би трябвало да ходят на училище“, казва Али Шекер. Той е  лекар и депутат от опозиционната Републиканска народна партия.

Шекер отдавна се опитва да привлече вниманието към задълбочаващия се проблем с детските бременности. В началото на 2018 година той внесе парламентарно запитване – защо здравните служители в две болници в Истанбул не са информирали полицията за 115 бременни непълнолетни момичета, които са били приети в здравните заведения. 38 от тези момичета са били дори на възраст под 15 години.

Турското Министерство на правосъдието обяви, че не може да се установи връзка между броя на забременелите малолетни и случаите на сексуални престъпления срещу деца. В 81-милионна Турция само през 2017 година са били издадени 35 896 присъди за такива престъпления.

news.bg


image0 (9K)