В мизерия живее всеки трети българин

В тежки материални лишения живее всеки трети българин. Много хора у нас се затрудняват да си платят навреме основни разходи като наем, сметки за ток, вода и отопление, както и вноските по кредит. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за 2015-а година.

Повече от 53% от хората не могат да посрещнат неочаквани разходи със собствени средства. 60.3% нямат пари дори за една седмица почивка извън дома. 37% от българите не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден. 22% от хората, или близо 1.6 милиона българи, преживяват с по-малко от 326 лева на месец. Това е „линията на бедността“ за 2015 година. Тя се измерва на база 60% от средния доход на човек.

През миналата година бедните хора в България са станали повече, показват данните на Националния статистически институт. Освен това над 41% от българите са в риск от бедност, т.е. живеят с материални лишения и в домакинства на безработни. Това означава, че близо 3 милиона българи са на прага на мизерията.


image0 (9K)