В Сърбия 52% искат членство в ЕС, 24% – не, а 12% не знаят

Броят на поддръжниците на влизането на Сърбия в ЕС за първи път от четири години превиши 50 процента, сочи анкета.

[ad id=“263680″]

Броят на сърбите, готови да гласуват за влизане на страната в Европейския съюз, ако такъв референдум се състои утре, достигна 52 процента, като за първи път от четири години поддръжниците на евроинтеграцията превишиха 50 процента, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

Анкетата е проведена от министерството на евроинтеграцията в Сърбия.

На въпрос „Подкрепяте ли влизането на Сърбия в ЕС?“ 52 процента от запитаните граждани са отговорили положително, 24 процента – отрицателно, 12 процента са се затруднили да отговорят, а 12 процента са заявили, че не биха гласували.

През последната година броят на поддръжниците на еврочленството нарасна с 5 процентни пункта, а броят на противниците спадна с 5 процентни пункта.

[ad id=“218001″]

Въпреки това подкрепата към европейския курс на Сърбия остава доста по-ниска спрямо ноември 2009 г., когато за влизане в ЕС да се обявили 73 процента от сърбите.

Анкетата на министерството на евроинтеграцията в Сърбия е проведена в началото на 2018 г. по стандартите на Евробарометър и включва 1050 души на възраст над 18 години.

В края на 2017 година сръбският президент Александър Вучич изрази желанието си страната да се ориентира към Европа.

[ad id=“218548″]

„Сърбия се намира на пътя към Европа, но за разлика от другите страни в региона не желае да влиза в НАТО. Ние избрахме пътя на военния неутралитет, неотдавна казах това на лидерите на страните от НАТО в Брюксел, ние не го крием. Сърбия ще запази военния си неутралитет, такава е била и ще бъде политиката на Сърбия“, заяви Вучич,


image0 (9K)