В Сърбия оскверниха български войнишки паметник

Надпис, който започва с думите „българските окупатори„, се появи на паметника-костница в нишкия квартал Ледена стена, съобщават сръбски медии. Там са погребани повече от 2000 български войници, убити по време на освобождението на Ниш през Втората световна война.

[ad id=“225664″]

Шовинистичният надпис на паметника от Втората световна война се появи вчера. Днес сръбски полицаи охраняваха паметника, а работници от комуналната служба в Ниш се опитваха да премахнат оскверняващите думи.

Като извършители са се подписали от „Службата за млади сърби“. Те призовават президента Александър Вучич да им помогне за преместване на костите на мъртвите българи от Ниш в София.

Българските нашественици не могат да бъдат освободители. Премести това в София, Вучич, реагирай“, са написали вандалите на паметника-костница.

[ad id=“263680″]

Във войнишкия паметник-костница са положени останките на 2015 български войници, които са убити в последните боеве за освобождението на Югославия през Втората световна война.

Генералният консул на България в Ниш Едвин Сугарев каза пред „Радио Телевизия Цариброд“, че ще последват дипломатически протестни ноти и той оценява случая като примитивен национализъм.


image0 (9K)