В Старозагорската УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ е кучи студ, болните са без парно цяла седмица

Една от най-големите като сграден фонд и брой легла болници в страната – старозагорската – остана без отопление повече от седмица.

Старозагорската университетска болница „Проф. Стоян Киркович“ се отоплява на газ, но доставчикът спря подаването миналата седмица заради неизплатени сметки на стойност над 100 000 лева. В момента се водят преговори с Министерство на здравеопазването тъй като болницата се финансира от него.

От ръководството на лечебното заведение още вчера увериха, че парното ще заработи съгласно утвърдения режим на робота веднага след газоподаването бъде подновено, съобщава БНР.

УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ ЕАД е сто процента държавна собственост и е във фактически фалит. Дълговете на дружеството надвишават два пъти собствения й капитал. В опит да намери решение преди пет години правителството извърши слеване на областната и университетска болници, но финансовите резултати останаха на същото ниво. През последните три години персоналът периодично организира протести заради неизплатени заплати. Извършиха се множество промени в ръководството на лечебното заведение, но резултатите засега са никакви.

В болницата се лекуват около 400 пациенти и въпреки кучия студ, медицинският персонал е на поста си и обгрижва доколкото е възможно пациентите си.

От „Овергаз“ са категорични, че няма да възстановят газоподаването до изчистване на задълженията към тях.

Изпълнителният директор на болницата проф. Йовчо Йовчев обаче заяви, че парите за отопление за ноември са преведени. Той отрича лечебното заведение да има стари задължения към „Овергаз“, освен за лихви по стари задължения, предаде БНР.

„Миналата седмица болницата преведе авансово 47 хил.лв. за отопление за ноември – 7 хил.лв. за АГ-комплекса и 40 хил. лв. за големия корпус, детска клиника и инфекциозно отделение“, каза проф. Йовчев.

Последната голяма криза с отоплението в най-голямото лечебно заведение в областта беше през януари 2015 година, припомнят запознати.  Тогава от дружеството доставчик на природен газ предупредиха, че спират парното заради натрупаните задължения от над 200 хил. лв.

Същинският въпрос е трябва ли болници в подобно състояние изобщо да продължават да функционират. Възможно ли е да се говори за качество на обслужването, след като парите не стигат дори за отопление?

Докога, в края на краищата, държавните органи ще обръщат гръб на проблемите и ще позволяват безобразията да продължават?!


image0 (9K)