В Стара Загора почетоха жертвите на Народния съд от 1945 година

Днес в Стара Загора отбелязаха 73-ата годишнина от произнасянето на присъдите на така наречения Народен съд. Да се поклонят пред паметната плоча на убитите старозагорци дойдоха зам.-областните управители Петя Чакърова и Димитър Драчев, представители на Съюза на репресираните, наследници на осъдените, възрастни граждани, които пазят жив спомена за несправедливия процес.

[ad id=“225664″]

На 29 март 1945 г. в сградата на Драматичния театър „Гео Милев“ заседава Народният съд, който произнася смъртни присъди на 41 старозагорци – известни държавни чиновници, адвокати, военни, фабриканти. 27 от тях всъщност са били зверски избити още преди тази дата, а другите 14 са разстреляни същата вечер в Старозагорския военен затвор. И до ден днешен не се знае къде са погребани телата им. Други над 100 са били осъдени на по 15 или 20 години строг тъмничен затвор и конфискация на имуществото.

[ad id=“263680″]

Свещеници от Старозагорската епархия отслужиха заупокойна литургия в памет на невинните жертви. Пред паметната плоча бяха поднесени венци и цветя от гражданите, дошли да почетат събитието.


image0 (9K)