В Стара Загора обявиха най-добрите си атлети за 2017-а година на Балканската атлетическа гала

Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) обяви най-добрите си атлети за 2017-а година на Балканската атлетическа гала в Стара Загора на 26 октомври.

В началото на церемонията АБАФ подписа договор с Беларуската атлетическа федерация и Атлетическия асоциация на страните от Персийския залив за провеждане на тристранна среща през юни 2018-а на новия стадион в столицата на Беларус – Минск.

[ad id=“218001″]

Президентът на АБАФ Добромир Карамаринов, който е първи вицепрезидент на Европейската атлетическа асоциация и ръководи БФЛА, представи дейноста на Балканската атлетика през последните години и развитието на организацията. Карамаринов подчерта, че членките на АБАФ отдавна надхвърлят границите на Балканския полуостров и че през 2018-а година състезанията от календара ще станат 11 с включването на ново състезание – балкански шампионат за щафетни бягания.

Кулминацията на вечерта бе обявяването на Атлет и Атлетка на АБАФ и Изгряващи звезди на годината.

За Атлет на Балканите стауетка получи един от най-силните гюлетласкачи в Европа и света – Месуд Пезер (Босна и Херцеговина), а наградата му бе връчена от Добромир Карамаринов.

Специалистката на 400 м – Бианка Рейзър (Румъния) взе приза за Атлетка на Балканите от Ахмад Ал Камали – член на Съвета на ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации).

[ad id=“218001″]

За Изгряваща звезда на годината при младежите бе обявен бегачът на дълги разстояния Дорин Андрей Русу (Румъния), който бе отличен от Мартин Трайков – президент на Мспорт – един от спонсорите на АБАФ.

България също намери място в престижната класация благодарение на една от най-добрите европейски девойки в бягането на средни и дълги разстояния Лиляна Георгиева, която е Изгряваща звезда на годината при девойките на АБАФ. Лиляна бе наградена от Иван Колев – президент на атлетически клуб „Берое“ и домакин на Галата.

Класацията за различните категории се базира на постигнати резултати и класирания, както и участия в балкански шампионати.

Призьорите бяха изненадани от домакините от парк-хотел „Стара Загора“, където се проведе събитието, с торта със снимки на техните лица.

Изгряващи звезди:

Лиляна Георгиева, България – 17 г., сребърен медал на 1500 м от Европейския шампионат за младежи, шампион на 800 м на Балканския шампионат за юноши и девойки под 20 г. и шампион на 1500 м на Балканския шампионат за юноши и девойки в зала. Само през 2017 година Лиляна Георгиева постига 10 национални рекорда и не случайно я наричат детето-чудо на българската атлетика.

Дорин Андрей Русу, Румъния – 18 г., сребърен медалист на 10 000 м и бронзов медалист на 5000 м от Европейското първенство за юноши и девойки под 20 г.. Два пъти балкански шампион при младежите от Истанбул и Питещи.

Балкански атлети на годината:

Бианка Ръзор, Румъния, – 2 бронзови медала на 400 и 4х400 м от Универсиадата. Два пъти балкански шампион на открито в Нови пазар и в зала в Белград. Златен медалист с румънската щафета на Европейското отборно първенство – 1-ва лига.

Месуд Пезер, Босна и Херцеговина – носител на Европейската купа по хвърляне, балкански шампион от Нови пазар и сребърен медалист от Балканското първенство в зала в Белград.


image0 (9K)