В Стара Загора обвинение от прокуратурата за неправилно гласуване

Районна прокуратура – Стара Загора повдигна обвинениe спрямо Таня С., на 35 г., за това, че е гласувала на местните избори, без да има такова право. Районна прокуратура-Стара Загора внесе предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

В хода на воденото досъдебно производство  е установено, че обвиняемата Таня С. от 1981 г. до 20.07.2015 е била адресно регистрирана по постоянен и настоящ адрес в град П. На 20.07.2015 г. обвиняемата подновила документите си за самоличност и променила настоящия си адрес, като избрала такъв в  Стара Загора. При провеждане изборите за кметове и общински съветници и национален референдум на 25.10.2015 г. обв. Таня С. се явила избирателната секция, в която попадал и настоящият й адрес. Тъй като не била включена в изборните списъци, попълнила декларация-приложение № 74-МИ, като отбелязала, че няма да гласува на друго място и я представила пред изборната комисия, след което била вписана в списъка на гласувалите и упражнила правото си на глас. В самата декларация обв. Таня С. отбелязала, че живее на посочения настоящ адрес повече от 6 месеца, което не отговаряло на истината. В хода на разследването е установено, че обв. Таня С. е лице, което има право да гласува, съгласно чл.396,ал.1 от Изборния кодекс. Както тя, така и членовете на секционната избирателна комисия обаче, не са съобразили вида на провежданите избори – такива за избор за кмет и общински съветници. При тези избори като ръководно начало стои принципа за уседналост на лицето, което упражнява избирателното си право, а именно да е живяло най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място. Безспорно е доказано, че обв. Таня С., в масивите на община-Стара Загора, е подала заявление, че е избрала за настоящ адрес този в гр. Стара Загора едва на 20.07.2015 г., поради което не е била включена в изборните списъци на избирателната секция в гр. Стара Загора и е нямала право да гласува за кмет и общински съветници в това населено място.

Към настоящия момент делото е внесено в Районен съд – Стара Загора и се очаква насрочването му. Районна прокуратура-Стара Загора внесе предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК за престъпление против политическите права на гражданите спрямо Таня С.

 


image0 (9K)