В Стара Загора днес откриват кинофестивала „Златната липа“! Вижте какви изненади са подготвили организаторите

Di4o_resizedДичо ще пее на откриването на кинофестивала „ЗЛАТНАТА ЛИПА“ в Стара Загора. На церемонията великолепната българска актриса Татяна Лолова ще получи статуетка за цялостен принос към българското кино.

Голямото откриване на фестивала за ново европейско кино в Стара Загора „Златната липа“`2016 е днес от 17,30 часа.

Малко преди този час военният биг бенд, под ръководството на капитан Цветомир Василев, ще поведе през центъра на града пъстрото мажоретно шествие. За четвърта поредна година червеният килим ще грейне с ярки отблясъци пред входа на Държавна опера Стара Загора, в чиято концертна зала ще се състоят по-голямата част от събитията и прожекциите на филмите от конкурсната и извънконкурсната програми. По червения килим в съботния следобед ще дефилират известни филмови актьори, режисьори и кинодейци, водени от създателя на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева, кметът на Стара Загора Живко Тодоров и други официални лица. По него можете да преминете и вие, защото всички граждани и гости на града са поканени при вход свободен да присъстват в оперната зала на тържественото откриване. През петте фестивални дни също безплатно за желаещите ще бъдат прожектирани и всички 47 филма от програмата.
Boiko_KrastanovБляскавата церемония ще води младият актьор Бойко Кръстанов, който нашумя с ролите си в българските телевизионни сериали „Стъклен дом“ и „Под прикритие“, както и в ирландския „Ред Рок“. А Дичо ще изпълни много от най-добрите си хитове. ОрганизаторитеTatqna_Lolova са замислили интересна музикална програма, чиито подробности обаче пазят в тайна. В залата ще бъде и голямата българска актриса Татяна Лолова, която тази година е специалния гост на фестивала. Тя ще получи статуетката „Златната липа“ за цялостен принос в развитието на българското кино, събирайки овациите на почитателите на Седмото изкуство.
Фестивалът ще бъде открит с полския игрален филм „Варшава през нощта“ на режисьора Наталия Коринцка-Груз. Тя лично ще представи творбата си преди прожекцията заедно с известната полска актриса Изабела Куна, която изпълнява една от главните роли в лентата. Гостите на церемонията по откриване на IV-тото издание на „Златната липа“ ще аплодират и журито на международния фестивал, което тази година е председателствано от българския кинорежисьор Костадин Бонев („Потъването на Созопол“). В него влизат още грузинската режисьорка Нана Джорджадзе, турският и колега Каан Муждеджъ, сръбският режисьор Боян Вулетич и руската актриса Елена Захарова.
В конкурсната програма на фестивала влизат 10 нови европейски филма: „Каръци“ (България), „Идеалистът“ (Дания), „Инсайт/Сляпа любов“ (Русия), „Карт Бланш“ (Полша), „Грубер си отива“ (Австрия), „Утринна треска“ (Унгария), „Хром“ (Албания, Косово, Германия, Гърция), „1944“(Естония) и „Анклав“ (Сърбия). В извънконкурсната програма ще бъдат прожектирани още 37 филма от европейски автори, произведени през последните 1 – 2 години.

„Това са стойностни заглавия, повечето от които ценителите на киноизкуството в България няма къде да видят, освен по време на фестивала и то напълно безплатно“, коментира г-жа Магдалена Ралчева. Тя призова старозагорци и гостите на града да присъстват и на събитията от богатата съпътстваща програма на фестивала – представяне на книгите на Пенчо Ковачев „25 звезди на българското кино“ и на Анна Мария Петрова-Гюзелева „А душата знае“, изложба в памет на Катя Паскалева, срещи и дискусии за развитието на българското кино с известни актьори.

С пълната програма на фестивала по дни и часове можете да се запознаете на сайтаwww.thegoldenlinden.com. Струва си да го направите, защото ни очакват пет наистина невероятни дни, през които ще се потопим в магията на киното.


image0 (9K)