В Стара Загора гостува изложбата „Иван Мърквичка и новата българска живопис“

Националната галерия гостува на Художествена галерия Стара Загора с изложбата „Иван Мърквичка /1865-1938/ и новата българска живопис“, която се организира под патронажа на Министерството на културата.

Представени са 50 автори – повечето известни и високо ценени, а други – непознати дори и за специалистите. Голяма част от картините се показват за първи път. Изложбата е посветена на 160-годишнината от рождението на Иван Мърквичка – художник, чиято съдба е свързана с първите стъпки в изграждането на следосвобожденската българска култура. Неговите битови композиции са своеобразна емблема на времето. И ако в тези произведения е отразено традиционното ежедневие, то портретите представят новата свободна личност.

2_c_todorov_tc_5_a_resized 1_e_mitov_a_i_2_c_resized

Експозицията е подготвена от изкуствоведа Бистра Рангелова, в екип с Елица Терзиева и Боряна Вълчанова. Тя е първи опит да се постави творчеството на Иван Мърквичка в контекста на сложния и богат на индивидуалности художествен живот в България, в края на ХІХ и началото на ХХ век. Повдига се въпросът за нашето познание за изкуството от този период, както и за преценката ни за него.

Изложбата ще бъде открита на 8  ноември (вторник), 2016г. от 18.00 часа в залата на ХГ Стара Загора, бул. „Руски“ 27.

Тя се осъществява с подкрепата на „Еуратек“ – официален представител на „Шкода“ за България.

markvichka_ivanИван Мърквичка оставя ярка следа в многообразната картина на зараждащия се художествен живот. Той е сред основателите на първото ни художническо дружество, сред организаторите на първите изложби, сред инициаторите на първото специализирано списание за изкуство. Участва активно в създаването на Държавното рисувално училище през 1896 (днес Национална художествена академия) и е негов първи директор и професор по живопис до 1921.

През дългия си творчески и обществен живот Мърквичка не е самотник. Заобиколен е от съмишленици във време, когато българското изкуството изминава пътя от възрожденските икони и портрети до модерната пластична култура. Мнозина от  учениците му демонстрират и нови художествени възгледи. Историята е наситена със събития, има своите върхови постижения, познава и вътрешните колизии и лутания.


image0 (9K)