В Сочи решиха да се изготви нова конституция на Сирия

Комисия от различни опозиционни групи и правителството ще изготви новия основен закон в Женева

[ad id=“263680″]

Участниците в мирните преговори за Сирия в Сочи решиха да пристъпят към изготвяне на нова сирийска конституция, за да помогнат на политическия процес. Това съобщи пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от „Ройтерс“ и БТА.

„Ще кажа възможно най-скоро, защото Сирия не може да чака, как смятам да действам“, каза Де Мистура в края на срещата, като отбеляза, че ще трябва да проведе още консултации преди да се състави комисия по изготвяне на конституционни реформи.

Де Мистура посочи, че участниците са се съгласили процесът в Сочи да подпомага основните мирни преговори за Сирия под егидата на ООН в Женева.

[ad id=“218001″]

Участниците в продължилата девет часа среща в Сочи са посочили кандидати от различни сирийски групи, както от правителството, така и от опозицията, за комисията по изготвянето на проекта за конституция на Сирия.

Руският външен министър Сергей Лавров уточни, че комисията ще работи в Женева, неприсъствали в срещата в Сочи групи също ще бъдат поканени да издигнат свои кандидати за участие в нея, отбелязва „Асошиейтед прес“.

Западните партньори не трябва да изпитват съмнения или опасения по повод Конгреса на сирийския национален диалог в Сочи, заяви Лавров, цитиран от ТАСС.

Провеждането на този конгрес „е силна подкрепа за процеса в Женева и на ролята на ООН въз основа на резолюция 2254 на Съвета за сигурност, което значи, че всяка стъпка трябва да се одобрява от правителството и опозицията. Така че не трябва да има никакви съмнения и опасения“, каза Лавров.


image0 (9K)