В Солун и Серес въвеждат пълна изолация, излизат само с текстови съобщения

Гръцките власти обявиха режим на пълна изолация в северните градове Солун и Серес, за да спрат рязкото нарастване на случаите на заразени с коронавируса COVID-19. Крайната мярка е за срок от 14 дни и влиза в сила от утре (3 ноември).

Отворена остава границата с България при „Кулата-Промахон“, откъдето се влиза само с отрицателен тест за коронавирус. Прекратяват се всички полети към летището в Солун – както вътрешните, така и международните.

Мерките в Северна Гърция включват и полицейски час.

„В зоната на изключително бързо разпространение на вируса са областите Серес и Солун“, заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас.

От утре в областите Солун и Серес се въвеждат мерки, задължителни само за тях. За да се ограничи излизането от домовете, отново се изисква изпращане на съобщение по телефона за причината за излизане. Вечерният час там е в сила от 21 часа до 5 сутринта, докато в другите райони на Гърция започва в полунощ.

Остават отворени магазините за хранителни продукти, аптеките и банките. Ресторантите и кафенетата могат да обслужват клиенти само за домашни поръчки.

Също от утре под карантина са и другите региони в Северна Гърция, както и област Атика. Там обаче жителите ще излизат от домовете си, без да е необходимо разрешение.

Маските остават задължителни за цялата страна, на закрито и открито.

 

 


image0 (9K)