В Сибир са намерени останки от древен папагал

Находката е намерена при разкопки на байкалския остров  Олхон.  Изследването е публикувано в списание „Biology Letters“, информира BBC.

Руските палеонтолози са открили костите на папагал, който  е съществувал  преди 16-18  милиони години.

Първоначално учените са се натъкнали на костите на гризачи, котки, хипопотами и носорози.
Факт е, че на това място птичи скелети са открити по-рано.

Находката е фрагмент на метатарзална кост – тя принадлежи на една малка птичка с размерите на една модерна вълнисто папагалче.

„За съжаление, костта не е запазена много добре, за да се възстанови външния вид и начина на живот на папагала“, съобщава водещият автор на проучването Никита Зеленков от Института по палеонтология.

Според учените, намерените модели предполагат, че преди милиони години папагалите са живели в Евразия или в района на езерото Байкал и са участвали в миграционните маршрути на прелетните птици.

Според експерти, новото откритие може да промени представите ни за начина, по който папагалите се заселват по целия свят. Преди се е смятало, че тези птици са пристигнали в Северна и Южна Америка от Африка. Въпреки това, новите открития предполагат, че екзотичните птици, в древни времена, са можели да се придвижват в Америка от Азия през Беринговия проток.

Превод: ЗАРАТА


image0 (9K)