В света се разработват поне 20 ваксини срещу COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) споделя информация, че в света вече се разработват повече от 20 различни ваксини срещу коронавируса, пише CNBC.

“Ускорението на този процес е наистина драматично за естеството на работата ни, като продължаваме разработки, започнали със SARS, минали през MERS и сега биват прилагани за Covid-19“, каза д-р Мария фон Керкхов – технически ръководител на извънредната програма на СЗО.

Част от разработките вече са на ниво клинични тестове, но все пак от организацията са категорични, че до масово разпространяване на работеща ваксина може да се стигне най-рано след 18 месеца, тъй като тези процеси изискват огромна база от данни, за да е сигурно, че работят без излишни странични ефекти.

“Има само едно по-опасно нещо от лошия вирус и това е лошата ваксина“, казва д-р Майк Райън – изпълнителен директор на извънредната програма на СЗО.

Фармацевтите масово са се ангажирали с разработката на новото лечение, но всяка една голяма компания е наясно, че не може да си позволи пришпорване на процеса, защото светът и без друго се намира в изключително деликатна ситуация.

Националният здравен институт в САЩ е започнал да следи работата на компанията Moderna, тъй като там тестовете навлязоха в първа фаза. 45 мъже и жени на възраст между 18 и 55 години са подложени на първите изпитания, но дори 100% от тях да дадат положителни резултати, статистиката съвсем не е достатъчна, за да приеме, че лекарството е годно за глобална употреба.

“Когато сме готови да обявим, че имаме ваксина, правителствата по целия свят ще трябва да направят така, че медикаментът да стигне до всички“, предупреждава д-р Райън. “Ваксината не бива да е достъпна само за заможните, а дори за онези, които не могат да си я позволят“.

Към момента заразените с вируса в световен мащаб са повече от 245 000, а смъртните случаи наскоро надхвърлиха 10 000. В това число 142 заразени у нас, от които трима починаха. Смята се, че заразата тръгва от китайската провинция Ухан, но сега най-засегнатите региони са италианската провинция Ломбардия и американския щат Ню Йорк.


image0 (9K)