В САЩ българин е обвинен в престъпление от омраза заради палеж

Властите в САЩ обявиха, че мъж от щата Мейн е обвинен в престъпление от омраза във връзка с подпалване на църква в щата Масачузетс, посещавана предимно от чернокожи, предаде „Асошиейтед прес“, цитирана от ЗАРАТА.

Душко Вълчев е обвинен пред федерален съд в „нанасяне на щети на религиозно имущество чрез умишлен пожар, както и в използване на огън за извършване на престъпление“.

Обвиненията са свързани с пожар, който е избухнал на 28 декември 2020 година в Презвитерианската църква „Мартин Лутър Кинг младши“ в град Спрингфийлд. Следователите са открили съобщения на електронните устройства на Вълчев, свидетелстващи за омразата му към чернокожите, обявиха федерални прокурори

44-годишният мъж е бил обвинен по-рано пред щатски съд в поредица от по-малки пожари в църквата. Той не се е признал за виновен през януари по шест обвинения, включително в опит за палеж, но остава в щатски арест. Адвокатът на българина твърди, че става дума за сгрешена самоличност.

Душко Вълчев е натурализиран американски гражданин от български произход. През 2016 година е бил обвинен в отвличане и домашно насилие в щата Мейн. Твърди се, че той е държал в плен жена. Обвинението в отвличане е било оттеглено. Вълчев обаче е бил осъден на 258 дни затвор за нападение и поради други провинения. Мъжът също така се е признал за виновен пред федерален съд, че е заплашвал български длъжностни лица.


image0 (9K)